Desetorica pravosnažno osuđeni za ratne zločine u BiH: Ukupno 162 godine zatvora

Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu koji se odnosio na ratne zločine u Bosanskom Novom iz 1992. godine.
Desetorica pravosnažno osuđeni za ratne zločine u BiH: Ukupno 162 godine zatvora
Foto: 021.rs
Ovim su desetorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija ukupno osuđeni na 162 godine zatvora.
 
Ranko Balaban, Ratko Goranja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić osuđeni su na po 18 godina, Rajko Karlica, Milenko Brčin, te Milenko Babić na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine na području Bosanskog Novog, piše portal Detektor.ba.
 
Pravosnažnom presudom ukupno su osuđeni na 162 godine zatvora.
Kako je Sud BiH saopštio prilikom izricanja prvostepene presude, "veće je van svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili krivična dela i saizvršilaštvo na način kako je opisano u optužnici".
 
Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva - ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovečnim delima. 
Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.
 
Presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.
 
Sud je presudom iz novembra prošle godine utvrdio da su svi optuženi 22. juna 1992, nakon sahrane ubijenog srpskog vojnika, kao naoružana grupa koju je činilo više od 20 vojnika, krenuli u sela Aliće i Ekiće. 
 
Tu su, kako je zaključeno, naterali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, pod pretnjama da će ih ubiti ako to ne urade, pucajući i galameći na njih, poveli ih prema pravoslavnom groblju, gde su muškarce tukli kundacima, šakama i nogama, dok su žene i deca to posmatrali.
"Potom odvajaju oko 90 muškaraca i odvode ih na muslimansko groblje, gde ih teraju da iskopaju grobnicu i stanu oko nje, nakon čega su naoružani vojnici dobili naredbu da stanu u streljački vod i započnu pucnjavu", navedno je tokom izricanja prvostepene presude.
 
Tom prilikom ubijena su 24 muškarca, a njihova tela su pronađena na različitim lokacijama, s obzirom da je grobnica prekopavana, a tela bacana u reku. Posmrtni ostaci svih ubijenih još uvek nisu nađeni.
  • Ja

    19.06.2024 01:21
    A Kako niko nije osudjen za mnoge zločine prema Srbima?Mnogo je pobijeno Srpskog Stanovništva i proterano iz BIH.Kakav je taj sud i sudije Ko su te Sudije da samo sude jednom Narodu?
  • Dejo

    18.06.2024 22:37
    Df
    Nema oni nisu zlocine pravili po njihovoj prici.Gdje ce veci genocid ,zadnji popis u BiH radjen je 91g.Po tom popisu Srba u Sarajevu bilo je od 150000do180000.Danas u tom muslimanskom gradu ima vise Kineza nego Srba.Hoce neko da nam kaze da su svi drage volje napustili vjekovna ognjista?Nazalost ovdje ima bolesnika pa i to tvrde.Stare djecu roditelje sve su ocistili to je genocid,zarazliku u Srebrenici gdje su pobijeni vojno sposobni nijedno dijete zena ili starija osoba.
  • Milena

    18.06.2024 18:28
    Samo jedno pitanje? A sta ste cekali 30 godina? Farsa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet