Ukupno tri osobe preminule u Zagrebu od legionele

Još jedna osoba preminula je u Kliničko-bolničkom centru Rebro u Zagrebu zbog zaraze legionelom.
Ukupno tri osobe preminule u Zagrebu od legionele
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako je potvrđeno u KBC, šestoro pacijenata hospitalizovano je u ovom kliničkom centruse zarazilo legionelom od početka aprila, a od posledica bolesti umrle su ukupno tri osobe.
 
Prema izveštaju agencije Hina, poslednja žrtva preminula je 31. maja.
"Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitovani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje", saopšteno je iz KBC Zagreb.
 
Troje ljudi zaraženih legionelom u zagrebačkoj bolnici "Rebro" preminulo je, potvrdio je direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić.
U bolničkim sistemima primenjuje se antilegionela program i preventivne mere prema pravilima struke, ističu u KBC, navodeći da su pacijenti sigurni, ali da se još ne može utvrditi tačan uzrok smrti preminulih pacijenata.
 
Prema uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odeljenjima i klinikama gde su bolesnici boravili, a pronađene su male koncetracije te bakterije.
 
"Preduzeli smo sve mere da bi otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ta bakterija", dodaju u KBC Zagreb.
 
Trenutno je u teku pasterizacija, tj. ispuštanje vrela voda iz svih slavina u bolnici.
 
Zaraza legionelom se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode.
 
Prema podacima objavljenim u stručnim radovima, legionela ili legionarskaa bolest nastaje kada bakterija sa sitnim kapljicama dospe u plućne alveole.
Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa s čoveka na čoveka.
 
U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, a ukoliko se organizam ne odbrani kao posledica se mogu javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest, ili blaži oblik sličan gripu - pontijačna groznica.
 
Inkubacija traje od dva do 10 dana. Upala pluća je glavna klinička karakteristika legionarske bolesti. Kada se javi u teškom kliničkom obliku osim pluća mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija i Ukrajina razmenile po 90 zatvorenika

Ruske vlasti saopštile su danas da su razmenile 90 ukrajinskih ratnih zarobljenika za 90 ruskih vojnika zatočenih u Ukrajini, uz posredovanje vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).