Malo rumunsko selo na putu da postane najveća NATO baza u Evropi

NATO kod rumunskog sela Mihai Kogalničanu ima istoimenu vazduhoplovnu bazu, koja je na putu da postane najveća vazduhoplovna baza Alijanse u Evropi, piše danas BBC.
Malo rumunsko selo na putu da postane najveća NATO baza u Evropi
Foto: Screenshot (Youtube/Najlepsze Komentarze)
Samo selo je ime dobilo po liberalnom političaru Mihaiju Kogalničanu iz 19. veka.
 
Sada se priprema da bude najveća NATO baza u Evropi, veća čak i od Ramštajna u Nemačkoj.
BBC ukazuje da je ruski predsednik Vladimir Putin opravdao svoj rat u Ukrajini time što se NATO širi ka ruskoj evropskoj strani, a kao odgovor na njegovu invaziju NATO je pomerio napred "više delova na svojoj šahovskoj tabli".
 
Baza MK će uskoro imati eskadrilu rumunskih F-16 letelica nedavno kupljenih od norveške kao i MQ-9 Riper dronova, i vojni grad kroz koji će se rotirati NATO vojne, vazduhoplovne i pomorske snage iz 32 zemlje.
Samo 20 kilometra udaljena od obale Crnog mora, ta baza se nalazi i 300 kilometara od Odese u letu borbenih aviona i 400 kilometara od Sevastopolja na Krimu, koji je Rusija pripojila.
 
Pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) poručnik Čarli Tag rekao je za BBC da je u ovoj bazi sada mnogo veće američko prisustvo, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme.
 
Sa ruskom invazijom Ukrajine promenile su se i oblasti preko kojih on preleće i strateški položaj misije.
 
Kako je rekao tokom svoje poslednje ture 2021. godine, NATO borbeni avioni leteli su daleko iznad međunarodnih voda u Crnom moru, ali danas se drže zone od 12 nautičkih milja iznad teritorijalnih voda Rumunije i Bugarske da "izbegnu nesporazume i situacije koje mogu da dovedu do eskalacije sa Rusima".
 
 
"Ranije smo bili ovde kao odvraćanje od neke ruske agresije, sada je to više kao znak uveravanja NATO zemljama, kao što je Rumunija, da smo tu i da smo spremni da branimo", rekao je on.
 
Britanski pilot je rekao da od kada je došao nije bilo poziva da se presretne neki ruski avion, mada ih je bilo tokom njegovih ranijih misija iznad Baltika.
 
Rekao je da kasno noću iz britanskog dela baze gledaju preko radarskih ekrana kako se odvija rat u susednoj Ukrajini.
Dok NATO avioni izbegavaju nepotrebne susrete sa Rusima bilo je dva incidenta iznad Crnog mora za koja se zna. U septembru 2022. godine ruski pilot je pogrešno shvatio komandu zemaljske kontrole zbog čega je malo falilo da obori britanski avion koji je prikupljao obaveštajne podatke sa posadom od oko 30 ljudi.
 
U martu 2023. godine ruski avion Su-27 namerno je iznad međunarodnih voda oborio američki dron MQ-9 Riper, koji je doleteo iz Rumunije.
 
U bazi Mihai Kogalniceanu nalazi se 1.840 američkih vojnika, piše BBC.
 
BBC takođe ukazuje da je uprkos svemu svakodnevni život u bazi MK uglavnom miran.
  • Zamenik zamenika

    23.06.2024 15:06
    EU i NATO članice grade,razvijaju se i napreduju dok srpski narod čeka da svet "propadne " .
  • Cirkon

    23.06.2024 12:27
    Nejasni su ovi potezi da sagrade vojnu bazu pored Rusije, kao da to može nešto da promeni ?
    Otprilike od nuklearnog oružija je isto ugrožena ova baza pored Ruske granice odnosno 200km od Krima, kao i neka vojna baza u centru Amerike. Tako da mi je nejasno to primicanje Rusiji i šta time hoće da postignu ?
  • Ташоли

    23.06.2024 11:31
    Што одмах значи и највећа јавна кућа и тржница наркотика у Европи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.