Dodik: Završen sporazum o mirnom razdruživanju sa Federacijom BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je završen sporazum o mirnom razdruživanju sa Federacijom BiH i istakao da će iza njega stati Vlada i Skupština Republike Srpske.
Dodik: Završen sporazum o mirnom razdruživanju sa Federacijom BiH
Foto: 021.rs
Dodik je za Sputnjik rekao da je dokument donesen "imajući u vidu nemogućnost da Bosna i Hercegovina normalno funkcioniše, čak ni u okvirima Dejtonskog sporazuma koji je razvaljen intervencijama stranaca, uz asistenciju Bošnjaka, a bez konsultacija sa Srbima i Hrvatima".
 
On je naveo da dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dve nezavisne političke i teritorijalne celine koje će živeti i funkcionisati u skladu sa sporazumom. 
"Već čujemo da postoji nespremnost da se bilo šta raspravlja o tome, ali mi smo i razumeli da je ovo tek početak kojim bi trebalo da animiramo javnost, ne samo u Republici Srpskoj, nego i onu u Federaciji i međunarodnu javnost da shvati da je BiH promašen projekat i da od njega ne može da se napravi ništa što bi bilo samoodrživo", kazao je Dodik.
Na pitanje šta će se dogoditi ako u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH bude proglašen krivim i osuđen zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika, Dodik je rekao da će se ponašati u skladu sa reakcijama naroda.
  • Charlie

    01.07.2024 13:42
    Mirno razdruživanje Federacije
    Da li je predlog mirnog razdruživanja ovog trenutak dobar potez je pitanje za političare država koje su garant Dejtonskom sporazumu. Kosovo je bez referenduma i protivno rezoluciji 1244 UN to uradilo iz saglasnost zapadnih sila a sada bi da to spreče....NEMERE ...kako kažu u Bosni. Sve je bolje od rata u ostalom Srbi merle tuđe ali ne daju svoje
  • Plaćač poreza

    29.06.2024 11:49
    To je Putinov plan koji je vratio Rusiju u 19.vek za stvaranje novih žarišta na kom i Srbija radi i sa kojim će Srbija nestati a Dodik i pomagači iz Srbije biti pohapšeni.
  • Blagoja

    29.06.2024 11:30
    Ajmo jarani dajte balvana armuniku i rakije!
    Došlo doba da opet zapjeva Bajo mali knindžo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.