SAD uvela nove sankcije za osobe i fimre povezane sa Miloradom Dodikom: Evo koje su

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država sankcionisala je dve osobe i sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine.
SAD uvela nove sankcije za osobe i fimre povezane sa Miloradom Dodikom: Evo koje su
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Ove osobe i firme povezuju se sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske i njegovim sinom Igorom.
 
Kako se navodi u saopštenju Kancelarije od 18. juna, oni su služili kao "značajni izvori prihoda" za Milorada Dodika, koji je od ranije pod američkim sankcijama i njegovu porodicu, prenosi Radio slobodna Evropa.
Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, kao i kompanije Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network.
 
Među sankcionisanima se ističu softverska kompanija "Prointer ITSS", kao i kompanija "Una World Network", u čijem je vlasništvu medijska kuća "Una TV".
Kako navodi OFAC, Čičić je direktor "Kaldere", dok je Đurić vlasnik kompanije "Infinity" i njenih podružnica.
 
OFAC ističe da je Milorad Dodik "svoj službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom".
 
Ističe se kako je 2024. manipulisan nacrt državnog budžeta BiH, "kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o" mimo procedure javnih nabavki, prenosi RSE.
 
"Sjedinjene Američke Države osuđuju kontinuirane Dodikove napore da izbriše institucije koje su osiguravale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i region. Nastavićemo da razotkrivamo lažne šeme koje Dodiku i njegovoj porodici omogućuju iskorišćavanje sopstvenog naroda za ličnu korist", izjavio je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Brajan (Brian) E. Nelson.
 
Mreža porodice Dodik i veze s javnim nabavkama
 
Milorad Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru, navodi OFAC, a prenosi RSE.
 
"Dok sin kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore", pojašnjava se u saopštenju.
 
Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno poseduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet kompanija sa sedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio servisi Banja Luka d.o.o. (K-2), te Una World Network d.o.o. (Una).
Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik.
 
"Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH poznat po unosnim državnim poslovima. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom RS i vlada BiH, dok Kaldera primarno posluje u inženjerskom sektoru", navodi se u saopštenju.
 
SAD na listu sankcija stavile su Milorada Dodika 5. januara 2022. jer je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili činu koji je ometao ili prijetio provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti.
 
Dodik je prethodno sankcionisan od strane SAD još 17. jula 2017, za ometanje ili prijetnju ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
Igor i Gorica Dodik, njegovi sin i kćerka, su pod američkim sankcijama od 20. oktobra 2023. godine.
  • Zamenik zamenika

    19.06.2024 21:31
    Milorade budi faca pa objavi rat NATO -u. Ne dozvoli da te ponižavaju. Ti si Srbenda.
    :)
  • Miodrag

    19.06.2024 01:06
    Uplašila se Amerika da se sve te firme ne rašire ...
    A šta ima narod Srbije s tim ?
    Nemere mirno spavat' ...
  • Јаран

    18.06.2024 22:16
    Бих и Србија фамилија
    Ово лично богаћење је за Падинску Скелу пошто је држављанин Србије сад ће му наше тужилаштво доделити наногицу пошто га интервентна патрола није ухитила по црвеној потерници

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija i Ukrajina razmenile po 90 zatvorenika

Ruske vlasti saopštile su danas da su razmenile 90 ukrajinskih ratnih zarobljenika za 90 ruskih vojnika zatočenih u Ukrajini, uz posredovanje vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).