"Izbori sa najvećim posledicama u Evropi u poslednjih nekoliko decenija": Francuzi na biralištima

Francuzi danas izlaze na birališta da glasaju u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora.
"Izbori sa najvećim posledicama u Evropi u poslednjih nekoliko decenija": Francuzi na biralištima
Foto: Beta/AP
Ove izbore je predsednik Emanuel Makron iznenada raspisao nakon loših rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament. 
 
Predizborne ankete javnog mnjenja daju prednost Nacionalnom okupljanju Marin le Pen. 
 
Očekuje se izlaznost najveća u poslednjih 25 godina.
Više od 49 miliona građana Francuske na parlamentarnim izborima ima pravo glasa, a u prvom krugu izbora biraće 577 poslanika među više od 4.000 kandidata za donji dom francuskog parlamenta.
 
Po jedan poslanik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.
 
Za poslanika može biti izabran već u prvom krugu onaj koji osvoji 50 odsto glasova izašlih birača ako je na biračko mesto izašlo najmanje 25 odsto broja upisanih birača.
U drugi krug glasanja, koji je zakazan za 7. jul, ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.
 
Sve predizborne ankete daju prednost Nacionalnom okupljanju, čiju listu predvodi 28-ogodišnji Žordan Bardela.
 
Ako na izborima Nacionalno okupljanje ili levičarska koalicija Novi narodni front osvoji apsolutnu većinu, Emanuel Makron će morati da izabere premijera iz redova pobedničke koalicije. Pobednička koalicija će potom izabrati svoje ministre, odnosno nastupiće kohabitacija predsednika i premijera iz suprotnog političkog tabora.
 
U slučaju da nijedna koalicija ne osvoji većinu u parlamentu, koalcija sa najviše mandata moraće da sklapa saveze da bi omogućila donošenje zakona, odnosno funkcionisanje parlamenta.
 
Ko su "autsajderi"
 
Prema anketi instituta IFOP-Fiducial-Sud Radio od 26. juna, Nacionalno okupljanje osvojiće 36 odsto glasova u prvom krugu, ispred saveza levičarskih partija sa 28,5 odsto i koalicije Makrona sa 21 odsto.
 
U prvom krugu, prema anketama, desničarski Republikanci i ostali na desnom političkom spektru osvojiće tek šest odsto glasova.
 
Alijansa Zajedno je "autsajder" na parlamentarnim izborima, a na njeno formiranje pozvao je francuski predsednik nakon što je njegova stranka Preporod pretrpela poraz Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.
"Opasnost od konflikta"
 
Makron je nedavno upozorio birače da bi opredeljivanje za krajnje desničarsku ili krajnje levičarsku stranku dovelo Francusku u opasnost od političkog konflikta, pa čak i građanskog rata.
 
Francuski premijer Gabrijel Atal obećao je da će vladajuća centristička alijansa Zajedno, ako pobedi, smanjiti cenu struje za 15 odsto od sledeće zime, povećati penzije u skladu sa inflacijom, kao i da neće povećavati poreze.
 
Žordan Bardela, koji predvodi Nacionalno okupljanje, na televizijskoj debati sa Atalom je rekao da će kao premijer ukinuti besplatnu zdravstvenu negu za strance i pooštriti regulativu za dobijanje francuskog državljanstva.
 
Briselski portal Politiko ocenjuje da su ovo izbori sa potencijalno najvećim posledicama u Evropi u poslednjih nekoliko decenija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.