Britanci sutra glasaju za parlament: Mogu li laburisti da se vrate na vlast?

Građani Velike Britanije sutra glasaju na opštim izborima.
Britanci sutra glasaju za parlament: Mogu li laburisti da se vrate na vlast?
Foto: Pixabay
Prema anketama opoziciona Laburistička partija pod vođstvom Kira Starmera ima prednost od oko 20 odsto u odnosu na konzervativace premijera Rišija Sunaka.
 
Britanci na birališta izlaze usred slabog privrednog rasta i problema sa javnim službama, a uz rusku invaziju na Ukrajinu i rat u Gazi, reč je o glavnim stranim i domaćim političkim izazovima koji predstoje sledećoj administraciji, navodi Glas Amerike.
Konzervativci su na vlasti proteklih 14 godina, u periodu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i odgovora na pandemiju korona virusa, koja je oštro kritikovana.
 
"Jasno je da postoji široko rasprostranjeno i veoma duboko nezadovoljstvo konzervativcima zbog troškova života, ali i skandala", rekla je politička analitičarka na Rojal Holovej univerzitetu u Londonu Ursula Haket.
Dok su laburisti u živahnom raspoloženju uoči izbora, analitičari upozoravaju da se čini da se nezadovoljstvo birača odnosi na čitav politički spektar, sa malo dokaza o pozitivnom entuzijazmu za glavnu opozicinu stranku ili njenog lidera Starmera.
 
Sledeća vlada će se, takođe, suočiti sa zastrašujućom listom globalnih izazova.
 
Postoji neizvesnost u vezi sa budućom vojnom pomoći Zapada Ukrajini, dok se Kijev bori da povrati teritoriju izgubljenu tokom invazije ruskih snaga.
 
Usred ogromnog broja poginulih u Gazi, članovi Laburističke partije zahtevaju da Starmer bude kritičniji prema postupcima izraelske vlade.
 
Starmer je rekao da želi da prizna palestinsku državu kao deo šireg mirovnog procesa.
 
Manje britanske stranke mogle bi da igraju veliku ulogu u odlučivanju o ishodu izbora i razmerama očekivane pobede laburista.
 
Liberalne demokrate levog centra imaju šansu da gurnu konzervativce na treće mesto. Anti-imigraciona, reformska stranka za Bregzit takođe bi mogla da uzme desničarsko-konzervativne glasove.
 
Lider reformista Najdžel Faraž bio je na meti žestokih kritika drugih stranaka pošto je rekao da je Zapad isprovocirao Rusiju da izvrši invaziju na Ukrajinu, dok su partijski aktivisti nedavno snimljeni na tajnom zadatku koristeći rasističke uvrede, što je izazvalo osudu stranaka svih delova političkog spektra.
  • A3

    04.07.2024 07:10
    Bez njih ne može
    Kad doleću avioni iz RS?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).