Bivšeg predsednika Filipina optužuju za pljačku države

Bivši opozicioni senator Filipina je danas podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Rodriga Dutertea zbog pljačke državne blagajne.
On navodi da je Duterte sa svojim pomoćnikom hteo da prijateljima dodeli državne infrastrukturne ugovore u milionima dolara.
 
Bivši šef države je pod istragom Međunarodnog krivičnog suda zbog zločina protiv čovečnosti povodom niza ubistava tokom Duterteovog obračuna sa narko klanovima.
Bivši senator Antonio Trilanes Četvrti je rekao da su dve građevinske kompanije, u vlasništvu oca i brata dugogodišnjeg Duterteovog saradnika, Kristofera Lorensa Goa, dobile više od 100 ugovora za izgradnju, vrednosti najmanje 114 miliona dolara u gradu Davao gde je Duterte bio gradonačelnik. 
 
Nijedna od tih kompanija nije imala resurse ni radnu snagu da se bavi izgradnjom infrastrukture velikih razmera, rekao je Trilanes.
Go je rekao da nije video prijavu, ali je odbacio optužbe i rekao da ni on, ni njegova porodica nisu imali koristi od njegove bliskosti s Duterteom.
 
Duterte nije odmah komentarisao optužbu, ali je ranije negirao da je učestvovao u bilo kakvim malverzacijama.
 
Po filipinskom zakonu, krivično delo pljačke počinjeno je tek ako državni službenik stekne više od 862.000 dolara iz državnih fondova kroz koruptivne radnje u kombinaciji s porodicom ili saradnicima i kazna za to je doživotni zatvor.
 
Trilanes, zagovornik borbe protiv korupcije koji je bio senator od 2007. do 2019. godine, bio je jedan od najglasnijih kritičara Dutertea.
 
Duterteov šestogodišnji mandat su obeležile njegove kritike EU i SAD, a bliska saradnja s Rusijom i Kinom. Tokom njegovog pokušaja da se obračuna s trgovcima drogom ubijeno je oko 6.000 ljudi, uglavnom osumnjičenih maloletnika.
  • Bill

    06.07.2024 13:27
    Znači, zbog izgradnje?
    Ne plašite ove naše. Ima da se razbeže i da stane izgradnja nacionalnog stadiona.
  • Jacovitti

    06.07.2024 13:13
    Tako je i kod nas sa bivšim.
    Čim si bivši, odma te optuže. A i 'apse!
  • Miki

    06.07.2024 09:48
    Miki
    Dodji brate napaceni u Srbiju bices odlikovn uz sve pocasti i privilegije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.