Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj: Vodi levica, Makron drugi, desnica poslednja

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front.
Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj: Vodi levica, Makron drugi, desnica poslednja
Foto: Beta/AP
Ova koalicija bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.
 
Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mesta.
Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi agencija Rojters. 
 
Francuska nacionalna skupština ima 577 mesta, sa 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu.
Danas se glasalo za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.
 
Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.
 
U nedelji između dva kruga izbora, stotine centrističkih i kandidata levice povuklo se iz trke kako bi povećali šanse svojih umerenih rivala i pokušali da spreče pobedu kandidata RN.
 
U drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj zabeležena je velika izlaznost. Do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u poslednje 43 godine, nakon što je 1981. izlaznost u isto vreme iznosila 61,4 procenata, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Izbori se odvijaju u napetoj atmosferi zbog najavljenih protesta ako desničari pobede. Kako se navodi, angažovano je 30.000 policajaca, od čega je 5.000 raspoređeno u Parizu i okolini.
  • Sonja

    08.07.2024 00:48
    Bravo
    Za Novi narodni front!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet