Vašington post: Dogovoreni principi sporazuma o primirju u Gazi

Izrael i Hamas su dogovorili principe sporazuma za oslobađanje talaca i primirje i sada pregovaraju kako da ga primene, objavio je danas kolumnista Vašington posta.
Vašington post: Dogovoreni principi sporazuma o primirju u Gazi
Foto: Beta/AP
Kako je ocenio list, ključni korak za obe strane je to što su pristale na to da Gazom "privremeno upravljaju", u drugoj fazi sporazuma, snage koje podržava palestinska uprava, a koja vlada delovima okupirane Zapadne obale.
 
Kolumnista Dejvid Ignacijus se poziva na visokog američkog zvaničnika koji je rekao da se sada "pregovara o detaljima".
Ipak se izražava oprez da, iako postoji okvir, konačni sporazum verovatno je još neizvestan i biće potrebno vreme da se dogovore svi detalji, prenose izraelski mediji.
 
Ignacijus smatra da je ključni razvoj događaja da su i Izrael i Hamas sada "signalisali da prihvataju plan o privremenom upravljanju kojim bi počela faza dva u kojoj ni Hamas, ni Izrael, ne bi upravljali Gazom".
U prvoj fazi primirja od šest nedelja bile bi oslobođene žene taoci, starije osobe i bolesni u zamenu za palestinske zatvorenike. Tako je predlog sporazuma, za koji je rekao da je izraelski, predstavio krajem maja predsednik SAD Džozef Bajden.
 
O bezbednosti u drugoj fazi bi vodile računa snage koje bi obučile SAD uz podršku umerenih arapskih zemalja. One bi se formirale od 2.500 članova grupe pristalica palestinske uprave koje je Izrael već navodno proverio.
 
Hamas je rekao posrednicima da je "spreman da se odrekne upravljanja za aranžman o privremenom upravljanju", rekao je Vašington postu američki zvaničnik.
 
Ta palestinska islamistička organizacija je silom preuzela kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenijem, rivalskom Fatahu 2007.godine. Od tada Fatah dominira samo na Zapadnoj obali dok je Gazom vladao Hamas.
Kolumnista Vašington posta ocenjuje da su obe strane motivisane da okončaju borbu, a Izrael navodno želi da pripremi svoje snage za mogući sukob s Iranom i njegovim saveznicima.
 
Taj izvor je naveo da je Hamas u lošem stanju u podzemnim jazbinama i da nema municije, ni zaliha.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.