Velika akcija hapšenja u Crnoj Gori zbog krijumčarenja 2,5 tona kokaina

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u CG lišeno je slobode devet i podneta krivična prijava protiv 19 lica, pripadnika kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem oko 2,5 tone kokaina
Velika akcija hapšenja u Crnoj Gori zbog krijumčarenja 2,5 tona kokaina
Foto: 021.rs
To je saopštio portparol i tužilac SDT Vukas Radonjić.
 
Prema nezvaničnim saznanjima, među njima su Viktor Drešaj, jedan od vođa kriminalnog klana "Drešaj" iz Tuzi, Podgoričanin Vaso Ulić, kao i Marinko Prelević, Petar Miranović i Vukan Čoković.
Izvori "Vijesti" tvrde da je jedan od osumnjičenih u velikoj međunarodnoj akciji bezbednosnih službi i zatvorenik Damir Mandić, jedini osuđeni u predmetu za ubistvo novinara Duška Jovanovića.
 
Viktor Drešaj i njegov brat Leon u dokumentu SOCTA - Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala, zavedeni su kao vođe jakog kriminalnog klana iz mesta Tuzi.
U tom dokumentu piše da se Drešaji godinama bave "švercom kokaina, ali da im je primarna delatnost - krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda".
 
Vukan (Vinetu) Čoković hapšen je još 2015. godine u Španiji, tada u velikoj međunarodnoj operaciji "Vinetu", a međunarodne službe označile su ga kao vođu kriminalne grupe od koje je zaplenjeno 3,5 tona kokaina.
 
U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.
 
On je u avgustu 2017. uhapšen po nalogu SDT zbog optužbi da je umešan u međunarodni šverc droge u Australiji.
 
Radonjić je zvanično saopštio da se sumnjiče da su švercovali kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kilograma, u oktobru 2020. godine, koje je sprečeno od strane organa Kolumbije, i u količini od oko 900 kilograma, u junu 2021. godine, koje je sprečeno od strane organa Australije.
 
Dodaje da je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih dela i predmeta važnih za krivični postupak.
 
Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je jutros akciju "General", a na osnovu prethodne višemesečne saradnje SDT i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.