Međunarodni sud pravde: Izraelsko prisustvo na okupiranim teritorijama nezakonito

Najviši sud UN odlučio je danas da je prisustvo Izraela na okupiranom palestinskim teritorijama nezakonito i pozvao da se okonča.
Međunarodni sud pravde je saopštio neobavezujuće mišljenje o legalnosti okupacije teritorija na kojima Palestinci teže da osnuju nezavisnu državu, a koja traje 57 godina.
 
Sud je ocenio da je izraelska politika naseljavanja Zapadne obale i istočnog Jerusalima kršenje međunarodnog prava.
Moglo bi se očekivati da takva odluka suda ima više uticaja na međunarodno mišljenje nego na izraelsku politiku.
 
Sudija Međunarodnog suda pravde Navaf Salam je jedan sat čitao mišljenje sudskog veća koje čini 15 sudija iz celog sveta.
Sudsko veće je takođe ocenilo da Izrael zloupotrebljava svoj status okupacione sile na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, sprovodeći politiku aneksije teritorije, nametanjem stalne kontrole i izgradnjom naselja.
 
Rečeno je da izgradnja naselja mora odmah prestati i da takva dela čine izraelsko prisustvo na okupiranim teritorijama nezakonitim, te da je nastavak prisustva ilegalan i trebalo bi da se okonča što je brže moguće.
 
Izrael koji međunarodne i UN tribunale smatra nefer i pristrasnim nije poslao pravni tim na ročište, ali je podneo pisane primedbe, ocenivši da su pitanja postavljena sudu predrasude i da se ne obraća pažnja na izraelske brige o bezbednosti. Takođe je navedeno da intervencija suda može da podrije mirovni proces koji je u zastoju više od jedne decenije.
 
Sudija Navaf je rekao da je veće utvrdilo da je naseljavanje Zapadne obale i istočnog Jerusalima suprotno članu 49 Četvrte Ženevske konvencije.
 
Izražena je i ozbiljna zabrinutost suda zbog izraelske politike širenja naselja.
 
Današnje ročište održano je dok traje rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Rat je izazvan napadima palestinskih ekstremista, predvođenih palestinskim islamističkim Hamasom, na južnu izraelsku teritoriju.
 
U odvojenom slučaju koji razmatra MPS je tvrdnja Južne Afrike da se izraelska kampanja u Gazi graniči sa genocidom, što Izrael oštro poriče.
 
Izrael je osvojio Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.
 
Palestinci teže da na svim tim teritorijama osnuju nezavisnu državu. Izrael smatra Zapadnu obalu spornom teritorijom čija budućnost bi trebalo da bude određena u pregovorima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.