Bajden odustao od predsedničke trke, podržao nominaciju Kamale Haris; Tramp: Nju ću tek pobediti

Američki predsednik Džozef Bajden odustao je kandidature na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji 5. novembra.
Bajden odustao od predsedničke trke, podržao nominaciju Kamale Haris; Tramp: Nju ću tek pobediti
Foto: Beta/AP

Saopštenje je objavljeno na društvenoj mreži Iks.

Bajden je ovu odluku doneo četiri meseca pre izlaska na birališta, a nakon nedelja intenzivnog pritiska demokrata, nakon neuspešne debate sa Donaldom Trampom krajem juna.
On je u pismu naveo je da je "najveća čast njegovog života bila da služi kao predsednik".
 
"Iako je moja namera bila da se takmičim za reizbor, verujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram na ispunjavanje dužnosti kao predsednika do kraja svog mandata", naveo je Bajden.
Bajden je rekao da će podržati potpredsednicu Kamalu Haris.
 
"Danas želim da ponudim svoju punu podršku Kamali da bude kandidatkinja naše stranke ove godine. Demokrate, došlo je vreme da se ujedinimo i pobedimo Trampa. Hajdemo", napisao je Bajden na mreži Iks.
 
Dodao je da je odabir Haris kao potpredsednice 2020. godine bila "najbolja odluka koju je doneo".
 
Potvrdio je i da će se kasnije ove nedelje obratiti naciji.
 
"Za sada, želim da izrazim najdublju zahvalnost za sve one koji su toliko radili, da bih bio reizabran. Želim da se zahvalim potpredsednici Kamali Haris zato što je bila izuzetan partner u svom ovom poslu. I zahvaljujem se svim Amerikancima zbog vere i poverenja koje su imali u mene", naveo je.
 
Prethodno je u pismu naveo da Amerika ima najjaču ekonomiju na svetu, kao i da nikada nije bila u poziciji vođstva, kao danas.
 
"Znam da ništa od toga ne bi bilo bez vas, Amerikanaca. Zajedno smo prebrodili pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Štitili smo i sačuvali demokratiju", poručio je Bajden Amerikancima u svom pismu.
 
Predsednik SAD već nekoliko nedelja pokušavao je da povrati poverenje birača dok se suočavao sa pritiskom iz redova svoje stranke i donatora da povuče svoju kandidaturu.
 
Ovo je prvi put da je predsednik SAD odustao od trke u više decenija, otkad je to uradio predsednik Lindon Džonson 1968. godine, s tim što Bajdenova odluka dolazi mesecima kasnije u kampanji od Džonsonove, prenosi CNN.
 
U telefonskom razgovoru sa CNN, nekoliko minuta nakon objave Bajdena, bivši predsednik Donald Tramp opisao je da "Bajden odlazi kao najgori predsednik ikada u istoriji SAD".
 
Iako još uvek nije poznato ko će biti kandidat Demokrata, Tramp kaže da misli da će "potpredsednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego Bajdena".
  • Steva

    22.07.2024 07:28
    Povukao se obaveštenjem preko Tvitera? Jel mu neko rekao da je odustao? Red je da čovek zna.
  • mns

    21.07.2024 23:49
    e...
    iskreno saučešće Americi... jer ko god da pobedi, ostaje da Putin ima završnu reč
  • Mark

    21.07.2024 22:47
    Usa
    Steta, mlad covek..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.