Suđenje Rio Tintu zbog štete od rudnika u Papui Novoj Gvineji zakazano za oktobar

Prvo ročište po grupnoj tužbi protiv kompanije "Rio Tinto" zbog "istorijske i ekološke štete" koju je prouzrokovao njen rudnik bakra na ostrvu Bugenvil u Papui Novoj Gvineji zakazano je za 10. oktobar
Tužena je kompanija i "Bugenvil koper" (BCL) koja je upravljala rudnikom u kojem je Rio Tinto imao većinski udeo.
Grupnu tužbu protiv "Rio Tinta" podneli su meštani pogođenog regiona Bugenvil, a pridružilo su im se i drugi građani te ih je ukupno 3.000  koji traže kompenzaciju za "istorijsko loše upravljanje rudnikom" koje je "prouzrokovalo veliku štetu po životnu sredinu i društvo".
Kompanija "Rio tinto" je ranije saopštila da je postignut sporazum o otvaranju istrage o tom rudniku bakra u vezi sa optužbama da je izbegavao odgovornost u čišćenju toksičnog otpada.
  • P

    24.07.2024 08:04
    P
    A Vucic im poklonio celu Srbiju,samo sto nejce da mu prodje!
  • Imre

    24.07.2024 07:41
    Ovo sudjenje treba da prate nasi ne zavisni medio i obavestavaju javnost.
    Zar ovo nije dovoljan dokaz da Srbija mora da bude obazriva u saradnji sa Rio Tintom i odlozi to iskopavanje do promene tehnologije u izdvajanju Jadarita iz stena.
  • Tralala

    24.07.2024 03:40
    Nije skat nego skot
    Citajte ovo sns sps i ostali rezimski biraci, botovi i podguzne muve! Eto cime se vi bavite, podrazavate ove zlotvore na vlasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.