Nakon blokade aerodroma u Kelnu: Aktivisti se lepili i za pistu u Frankfurtu, pa uhapšeni

Saobraćaj na frankfurtskom aerodromu delimično je uspostavljen dva sata posle prekida zbog upada ekoloških aktivista, a osam njih je uhapšeno, saopštili su portparol aerodroma i policija.
Vazdušni saobraćaj prekinut je jutros na aerodromu u Frankfurtu posle upada ekoloških aktivista, koji su se zalepili za asfalt, što je dovelo do intervencije policajaca.
 
Sedam od osam uhapšenih aktivista su uspeli da zalepe ruke na asfalt dok je osmi ostao zaglavljen u zaštitnoj ogradi aerodroma, rekao je portparol policije.
On je kazao da nisu još odlepili s piste sve aktiviste, ipak letovi su mogli postepeno da budu nastavljeni.
 
Vazdušni saobraćaj bio je u prekidu dva sata pre nego što prva pista za sletanje nije ponovo proradila u 7.02 časa, rekao je portparol aerodroma, a ubrzo zatim otvorena je i pista za poletanje, a još jedna će ubrzo biti otvorena.
 
Aerodrom je na svom sajtu objavio da je saobraćaj na njemu i dalje poremećen, savetujući putnicima da provere stanje njihovih letova.
 
"Činimo sve što možemo da evakuišemo ekološke aktiviste sa piste", rekao je ranije za Frans pres policijski izvor. 
 
Policija nije mogla da kaže koliko ekoloških aktivista se nalazi na pisti, niti koliko dugo će trajati njihova intervencija.
 
Za akciju je odgovornost preuzela grupa "Letzte Generation" - Poslednja generacija, veliki aktivistički pokret u Nemačkoj koji stoji iza više ranijih akcija, kako navode, u ime odbrane klime. Među njihovim najčešćim i najkontroveznijim akcijama je blokada glavnih puteva i drugih lokacija, lepljenjem ruku za asfalt.
 
"Šest demonstranata upotrebilo je priručna klešta da naprave otvore na ogradi, a stigli su peške, biciklima i skejtbordima na različite tačke oko aerodromskih pista", saopštila je ta grupa.
 
Akcija se sprovodi da bi se od nemačke vlade zatražilo da učestvuje u izradi i potpisivanju obavezujućeg međunarodnog sporazuma koji određuje da se na globalnom nivou odustane od upotrebe nafte, gasa i uglja do 2030. godine, navela je ta grupa.
 
Ona je ukazala da je akcija organizovana u okviru zajedničke međunarodne kampanje sa drugim organizacijama.
 
Juče je više ekoloških organizacija sprovelo akcije na nekoliko evropskih aerodroma uključujući londonski Hitrou, koji je najveći u Evropi, kao i aerodrom u Kelnu, u Nemačkoj. Britanske vlasti su uhapsile juče sedam aktivista.
  • Mića

    25.07.2024 14:06
    Sad očekujem da se ovi naši aktivisti sa sve Ćutom zalepe za nešto.Neće jer znaju da ih ovi naši policajci neće hapsiti pa je glupo
  • musa

    25.07.2024 11:13
    Pozivamo ove aktiviste da dođu ovamo i zalepe se za Gornje Nedeljice!
    Ah, greška! Ovi su upravo za kopanje litijuma u nekim nesrećnim zemljama.
  • Petar

    25.07.2024 08:37
    Super
    Koja hrabrost, odlicna mladez. Kod nas se sedi i kucka po tastaturi, a njihovi se zrtvuju na terenu. Samo napred omladino!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.