Sa slovenačkog tržišta se povlače čokoladne kuglice od suvog voća iz Srbije

Čokoladne kuglice od suvog voća namenjene tržištu Slovenije, povlače se od potrošača.
Sa slovenačkog tržišta se povlače čokoladne kuglice od suvog voća iz Srbije
Foto: Pixabay
Razlog je povećana količina mikotoksina ohratoksin A, objavio je RASFF, evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani, prenosi N1.
 
Reč je o svežnim kuglicama, u pakovanju od 144 grama, sa šljivom i kajsijom i kakao filom.
Rok trajanja proizvoda je do 1. decembra 2024, a LOT broj 7004.
 
Dobavljač je preduzeće Agranela d.o.o. a distributer Hofer trgovina d.o.o, podaci su slovenačke Uprave za bezbednost hrane, veterinu i zaštitu bilja, koji su objavljeni na sajtu slovenačke Vlade.
 
Prema podacima sa sajta RASFF, ove voćne kuglice sadrže mikotoksin – ohratoksin A, u količini od 16,5 mikrograma po kilogramu.
Uprava za bezbednost hrane, veterinu i zaštitu bilja Slovnije je, kako se navodi na sajtu slovenačke Vlade, od odgovornog operatera dobia informaciju o opozivu kuglica od suvog voća – "opoziv se vrši na osnovu rezultata sopstvenih kontrola".
 
Ohratoksin je vrsta mikotoksina koji nastaje kao proizvod metabolizma plesni iz roda Aspergillus i Penicillium, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje iz Vranja, prenosi N1.
 
Ohratoksin A i C su, kako se ističe – toksičniji od B.

"Osnovno delovanje im je nefrotoksično. Smatra se da su ohratoksini jedan od faktora rizika u etiologiji endemske nefropatije. Štetno deluju na zdravlje i tako što izazivaju nekrozu jetre, izazivaju imunosupresiju, pokazuju reproduktivnu toksičnost i teratogenost. Da bi se sprečilo zagađenje namirnica mikotoksinima potrebno je korišćenje fungicida po uputstvu proizvođača u poljoprivrednoj proizvodnji, obezbedjivanje optimalnih uslova skladištenja, transporta, proizvodnje i prometa namirnica. Neophodna je i sistemska i sveobuhvatna kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica počevši od primarnih proizvoda do gotovih proizvoda", ističe se na ovom sajtu.

  • @Hvala vam na

    31.07.2024 16:29
    ispravka
    izvinjavam se, sad mi je žena pojasnila da je i distributer itekako bitan, jer do pojave tih mikrotoksina/ohratoksina dolazi iz plesni najčešće zbog skladištenja kad roba užegne. I može biti i smrtonosno. Valja slušati ženu.
  • Zika zivac

    31.07.2024 08:22
    ljudi moji
    Ovaj tekst me skroz slude ili su tekst napisali da nas otkace(vrlo moguce), ili su svi slovenci toliko naucno potkovani da razumeju svaku rec. Skromno glasam za ovo prvo.
  • Hvala vam na

    30.07.2024 23:54
    obaveštenju,
    jedino što ste mogli napisati i ime proizvođača. Distributer je manje bitan bar po mom mišljenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.