U Izraelu počelo suđenje vojnicima zbog seksualnog zlostavljanja zatvorenika

Izraelski vojni sud otvorio je danas pripremno ročište suđenja devetorici vojnika pritvorenih zbog optužbi za seksualno zlostavljanje Palestinca.
Zlostavljanje se navodno dogodilo u jednom mračnom objektu u kojem je Izrael držao zatvorenike iz Gaze.
 
Istraga je rasplamsala tenzije između vojne komande i tvrdih nacionalista u vladi premijera Benjamina Netanjahua, koji se zalažu za još oštrije postupanje Izraela u ratu u Gazi koji traje već 10 meseci.
 
Pritvaranje vojnika u ponedeljak izazvalo je ogorčene proteste tvrdih desničara koji su zahtevale njihovo oslobađanje. Među njima su bili poslanici Kneseta i najmanje dva ministra u vladi Benjamina Netanjahua.
Nekoliko stotina demonstranata je takođe u ponedeljak upalo u objekat na jugu Izraela, poznat kao Sde Tejman, a potom i u vojnu bazu u kojoj su držani uhapšeni vojnici.
 
Na snimku se vidi kako se sukobljavaju sa vojnicima pre nego što bivaju oterani odatle.
 
Advokat odbrane Nati Rom, koji zastupa trojicu vojnika, rekao je da su oni nevini i a da su optuženi za navodne "akte sodomije."
 
Vojska nije objavila detalje iz istrage, rekavši da samo istražuje optužbe za "značajnu zloupotrebu".
Istraživanje agencije Asošijeted pres i grupa za ljudska prava razotkrilo je užasne uslove i zloupotrebe u Sde Tejmanu, vojnoj bazi u kojoj se nalazila većina od hiljada Palestinaca zatočenih u Gazi.
 
U izveštaju objavljenom u aprilu, glavna agencija UN-a za palestinske izbeglice, UNRVA, navodi da su Palestinci koji su pušteni iz pritvora i vraćeni u Gazu prijavili prisiljavanja zatvorenika da se skidaju goli, a pojavile su se i fotografije golih ljudi i premlaćivanja po genitalijama.
 
U izveštaju nije preciziran objekat u kojem su zatočenici držani.
 
Jedan pritvorenik je rekao da je bio primoran da sedne na električnu sondu koja mu je opekla anus.
 
Takođe su prijavili premlaćivanje gvozdenim šipkama, kundacima i čizmama, saopštila je UNRVA, dodajući da su mnogi od oslobođenih zatvorenika morali da budu hospitalizovani zbog povreda ili bolesti.
 
Osim navodnih zlostavljanja koje se sada istražuju, izraelske vlasti generalno poriču zloupotrebe u pritvorskim objektima za Palestince.
 
Očekuje se da će vojni sud u bazi Beit Lid u centralnom Izraelu večeras doneti odluku o tome da li pritvor vojnicima biti produžen, što povećava rizik od novih protesta.
 
Ministar odbrane Joav Galant, koji je osudio upad demonstranata, zahteva istragu o tome da li je ekstremno desničarski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir "sprečio ili odložio policijski odgovor" na nerede.
 
Galant je rekao da je manjak policijskih snaga primorao vojsku da preusmeri trupe u baze kako bi se odatle isterali demonstranti.
 
U pismu Netanjahuu, Galant ga je pozvao da "postupi oštro prema članovima koalicije koji su učestvovali u neredima".
 
Ben-Gvir, čije je ministarstvo zaduženo za policiju, odgovorio je sopstvenim pismom Netanjahuu rekavši da su optužbe da je odložio policijski odgovor na nerede neosnovane.
 
Ben-Gvir je u ponedeljak osudio zatočenje vojnika kao "sramotno" i nazvao ih "našim najboljim herojima".
 
Govoreći o uslovima u zatočeničkim objektima, rekao je da su "letnji kampovi i strpljenje za teroriste završeni".
 
Advokat odbrane Nati Rom rekao je da se incident u Sde Tehmanu koji je pod istragom dogodio pre mesec dana.
 
Rom je rekao da je pritvorenik napao policajce tokom pretresa, a da su vojnici "koristili silu, ali nisu uradili ništa seksualno". Rekao je da je uhapšeni - visokorangirani pripadnik Hamasa.
 
Njegov iskaz o incidentu i identitet pritvorenika nisu mogli biti potvrđeni iz nezavisnih izvora.
 
Rom radi za Honenu, nacionalističku pravnu grupu koja je specijalizovana za odbranu izraelskih vojnika i civila koji se suočavaju sa krivičnim gonjenjem zbog nasilja sa Palestincima.
 
Izrael je, prema zvaničnim podacima, pritvorio hiljade Palestinaca posle napada Hamasa na jug te zemlje 7. oktobra, a stotine su puštene nakon što je vojska utvrdila da nisu povezane sa Hamasom.
 
Izraelske grupe za ljudska prava kažu da je većina pritvorenika iz Gaze u nekom trenutku prošla kroz Sde Tejman.
 
Izrael je dugo optuživan da svoje vojnike štiti od odgovornosti za zločine počinjene nad Palestincima.
 
Optužbe su postale češće od izbijanja rata u Gazi, posle 7. oktobra prošle godine.
Izrael kaže da njegove snage deluju u okviru vojnog i međunarodnog prava i da nezavisno istražuje sve navodne zloupotrebe.
 
Načelnik vojske jevrejske države general-potpukovnik Herci Halevi osudio je upade demonstranata i rekao da u potpunosti podržava istragu vojnog tužioca.
 
"Upravo ove istrage štite naše vojnike u Izraelu i svetu, i čuvaju vrednosti" vojske, rekao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet