Bivši srpski član Predsedništva BiH oslobođen optužbi za ratne zločine devedesetih

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) oslobodio je bivšeg srpskog člana Predsedništva BiH Borislava Paravca optužbe za ratne zločine na području Doboja i Teslića.
Bivši srpski član Predsedništva BiH oslobođen optužbi za ratne zločine devedesetih
Foto: 021.rs
Osim Paravca, koji je bio član Predsedništva BiH od 2003. do 2006. godine, optužbi su oslobođeni i Andrija Bjelošević i Milan Savić.
 
Od optuženih čitanju presude prisustvovao je Andrija Bjelošević.
Optužnica je Paravca, Bjeloševića i Savića teretila da su počinili krivično delo zločin protiv čovečnosti.
 
Bili su optuženi da su u periodu od 3. maja 1992. do kraja 1993. godine kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata izvršili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u opštinama Doboj i Teslić.
Paravac je u to vreme bio predsednika Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, a Andrija Bjelošević načelnik Centra službi bezbednosti (CSB) Doboj i istovremeno član Kriznog štaba Srpske opštine Doboj,
 
Optužnica je Milana Savića teretila da je u svojstvu zamenika načenika CJB Doboj izvršio progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja Teslića ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i ostalim nečovečnim delima učinjenim u nameri nanošenja velike patnje ili ozbiljne telesne ili psihičke povrede.
 
Oslobađajuća presuda je prvostepena, te na nju postoji mogućnost žalbe.
  • mns

    07.08.2024 13:13
    e
    džaba... predali: Mladića, Karadžića, Miloševića...
    i to im nije dovoljno, još hoće da nas cede....
  • Kole

    07.08.2024 09:24
    Sud
    Ipak funkcioniše. A pljuju po tom istom sudu svaki dan. Naravno naglašavam da pravo i pravda nekad ne idu ruku pod ruku ali tako je u celom svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet