Poljski premijer optužio prethodnu vlast za proneveru 25 milijardi evra

Premijer Poljske Donald Tusk optužio je prethodnu, nacionalističko-konzervativnu vladu da je ilegalno potrošila oko 25 milijardi dolara.
Poljski premijer optužio prethodnu vlast za proneveru 25 milijardi evra
Foto: Beta/AP (ilustracija)
On je dodatno najavio da će sadašnja vlada pokušati da povrati taj državni novac.
 
Tusk je rekao da je šest meseci istražnih radnji i revizija otkrilo rasprostranjene finansijske zloupotrebe, i da su do sada zbog toga podignute optužnice protiv 62 člana prethodne "vladajuće elite". 
Premijer je centrista na čelu široke koalicije koja je na parlamentarnim izborima prošle godine porazila konzervativnu vlast na čelu sa strankom Pravo i pravda, koja je vodila zemlju prethodnih osam godina. 
 
Tuskova koalicija dobila je izbore na obećanju da će obnoviti demokratske standarde, zbog čije je erozije prethodna vlast bila na udaru optužbi Evropske unije u kojoj je Poljska članica.
Tokom vladavine Pravde i prava, poljski mediji su izvešavali o nepotizmu i korupciji, na primer da državni novac odlazi partijskim poslušnicima i partijskim zadužbinama.
 
Tusk je rekao da je  ovo "prvi put u istoriji Poljske" da su zvaničnici jedne bivše vlade "pozvani na odgovornost tako brzo i efikasno".
 
Prethodni premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je Tuska za širenje "laži" sa ciljem da naudi Pravu i pravdi, sada najvećoj opozicionoj stranci u zemlji.
Tusk je javno sa ministrima pravde, unutrašnjih poslova i finansija potpisao sporazum o koordinisanom radu kako bi se obezbedila i povratila otuđena državna imovina.
  • Sanela

    10.08.2024 06:14
    Bice repriza samo polako
    Tako ce biti i kod nas zivi bili oa videli ..
    Cim ive sklonimo bice cuda nevidjenih za sve ono sto ue krsteno sa pa
    Sta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet