Severna Koreja: Naloženo da se hiljade raseljenih zbog poplava dovede u glavni grad

Severna Koreja neće tražiti spoljnu pomoć za oporavak od poplava koje su razorile oblasti zemlje na granici sa Kinom.
Severna Koreja: Naloženo da se hiljade raseljenih zbog poplava dovede u glavni grad
Foto: Pixabay
To je izjavio severnokorejski vođa Kim Džong Un i naredio zvaničnicima da dovedu hiljade ljudi raseljenih u poplavama u glavni grad da ih privremeno zbrinu.
 
Kim je rekao da će biti potrebno dva do tri meseca da se ponovo izgrade domovi i stabilizuju oblasti pogođene poplavama. Do tada njegova vlada planira da smesti oko 15.400 ljudi, među kojima su majke, deca, stariji i vojnici invalidi u objektima u Pjongjangu, javila je danas severnokorejska agencija KCNA.
Agencija je ukazala da je Kim to rekao tokom dvodnevne posete gradu Uidžuu, završene juče,  da razgovara sa ljudima pogođenim poplavama i o naporima za obnovu. Agencija je o Kimu govorila sa tipičnim pohvalama ukazujući da je posetompokazao "sveto vođstvo", i "toplu ljubav i posvećeno služenje narodu".
 
Prema izveštajima državnih medija, jake kiše krajem jula su uništile 4.100 kuća, veliku površinu poljoprivrednog zemljišta i brojne druge zgrade, puteve, železnice u severozapadnom gradu Sinuidžu, pored grada Uidžua.  
 
Severna Koreja nije dala broj poginulih ali prenete su Kimove reči u kojima krivi javne zvaničnike koji su zanemarii sprečavanje katastrofa što je izazvalo "nedopustivi broj nastradalih".
Tradicionalni saveznici Rusija i Kina kao i međunarodne organizacije za pomoć ponudile su da pošalju pomoć Severnoj Koreji, ali ona nije javno izrazila želju da primi tu pomoć.
 
"Izražavajjući zahvalnost raznim stranim zemljama i međunarodnim organizacijama na njihovoj ponudi za humanitarnu pomoć, (Kim) je rekao da smatramo da je najbolje u svim sferama državnih poslova  čvrsto poverenje u narod i rešavanje problema oslanjajući se na sebe", prenela je KCNA.
 
Kim je slično rekao i ranije ove nedelje kada je ruski predsednik Vladimir Putin ponudio pomoć, izrazivši zahvalost ali da je Severna Koreja uspostavila sopstvene planove za obnovu i da će zatražiti pomoć Moskve ako kasnije bude potrebna.
 
Južna Koreja je takođe ponudila da pošalje pomoć ali je vrlo malo verovatno da će Severna Koreja to prihvatiti. Tenzije između dve Koreje su na najvišem nivou zbog rastućih nuklearnih ambicija Severne Koreje i toga što Južna Koreja širi vojne vežbe sa SAD i Japanom.
Severna Koreja je takođe odbacija ponudu Južne Koreje za pomoć dok se borila sa epidemijom kovida-19.
  • Zamenik zamenika

    10.08.2024 14:56
    Pomoći će vam Putin čim izgubi rat u Ukrajini,sada trenutno ima rat na teritoriji Rusije u kurskoj oblasti pa nema vremena.. Šaljite mu i dalje zastarelo nepouzdano oružje u zamenu za hranu i naftu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet