Ko je potencijalni naslednik Vladimira Putina: Poslovi novog plemstva

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Patrušev najsjajnija je zvezda novih elitnih ruskih liderskih krugova, a pominje se i kao mogući naslednik Vladimira Putina.
Kako piše Radio Slobodna Evropa, ofšor kompanija sa sedištem na Kipru pod nazivom Pimodo, 2017. godine je uložila tri miliona evra u 10 rezidencija u odmaralištu sa pet zvezdica "Salinas Si Resort" u arhipelagu Atlantskog okeana, na Zelenortskim Ostrvima. 
 
Novac za investiciju obezbedila je ruska poljoprivredno-trgovinska firma "Agrotorg Tulski", filijala Ruske poljoprivredne banke, koju je ruska vlada osnovala 2000. godine za podršku poljoprivrednom sektoru. 
"Agrotorg Tulski" je potom kupio "Pimodo" u aprilu 2018. godine, što znači da je banka za pomoć poljoprivrednom sektoru postala vlasnik luksuznih apartmana u zabačenoj zemlji poznatoj po peščanim plažama i kao "važan centar za transport kokaina iz Južne Amerike u Evropu".
 
Kupovina odmarališta na Zelenortskim Ostrvima pruža uvid u netransparentni prostor elitnih ruskih liderskih krugova, otkrila je Sistema. A najsjajnija zvezda u ovoj konstelaciji je Dmitrij Patrušev, 46-godišnji zamenik ruskog premijera, koji je najstariji sin predsedničkog pomoćnika i bivšeg sekretara Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa. Mlađeg Patruševa stručnjaci su označili kao vodećeg kandidata za naslednika u slučaju da se predsednik Vladimir Putin (71) odrekne vlasti, iako nema znakova da to uskoro planira.
"Najveći plus" Dmitrija Patruševa kao potencijalnog naslednika je "njegova kombinacija silovika (kako se nazivaju bivši i sadašnji pripadnici državne bezbednosti) i civila. Zahvaljujući njegovom ocu, čekistička (naziv za pripadnike ozloglašene sovjetske tajne policije) korporacija će ga doživljavati, ako ne u potpunosti kao 'svog', onda kao 'društveno bliskog'", napisao je politički konsultant i bivši Putinov pisac govora Abas Galjamov, koristeći ruske izraze koji se odnose na visoke zvaničnike sa prethodnim vezama sa vojnim ili bezbednosnim snagama.
 
"Istovremeno, većina društva, umorna od militarističke retorike i beskrajnog lova na neprijatelje, neće se uplašiti zbog njegovih činova uniformisanog službenika."
 
Glavni minusi za Patruševa, nastavio je Galjamov, skandali su koji ga okružuju i njegov nezgodan imidž "srećnog sina".
 
"Novo plemstvo"
 
Nikolaj Patrušev (73) poznaje Putina od 1970-ih godina i jedan je od članova unutrašnjeg kruga predsednika koji uživa najviše poverenja. Takođe je jedan on zvaničnika sa najistaknutijim antizapadnim stavovima. Sa karijerom oficira KGB-a i Federalne službe bezbednosti (FSB), Patrušev je nasledio Putina kao direktor FSB-a kada je, pre četvrt veka, predsednik Boris Jeljcin u avgustu 1999. godine imenovao Putina za premijera. Patrušev je obojicu svojih sinova, Dmitrija i Andreja, poslao na Akademiju FSB-a, prenosi RSE.
 
Patrušev je 2000. godine objavio nezaboravan članak u kojem je branio "dolazak u najviše ešalone moći" KGB-ovaca poput njega i Putina osuđujući navodne pokušaje da se oni "demonizuju" kao pretnja demokratiji. Opisao ih je kao "stroge pragmatičare" koji nesebično čuvaju zemlju od stranih i domaćih neprijatelja. Oni su, tvrdio je, rusko "novo plemstvo". Kao i tradicionalno plemstvo, ova titula je u nekim slučajevima nasledna.
 
Dmitrij Patrušev je pod Putinom napravio vrtoglavu karijeru. Sa 32 godine postao je predsednik Ruske poljoprivredne banke, četvrte po veličini banke u Rusiji. Sa 40 godina imenovan je za ministra poljoprivrede, dok je ove godine, sa 46, postavljen za potpredsednika vlade koji nadgleda agroindustrijski kompleks, prirodne resurse i životnu sredinu, a redovno prisustvuje i sastancima sa Putinom u Kremlju.
Kao što bi i priličilo pripadniku "novog plemstva" u Putinovoj, sve više nacionalističkoj, antizapadnoj i izolovanoj Rusiji, Patrušev ne provodi novogodišnje praznike u inostranstvu, već sa bliskim prijateljima i porodicom u svojoj kući za odmor nekoliko stotina kilometara severno od Moskve u Tverskoj oblasti, rekao je za Sistemu izvor blizak porodici Patrušev koji je tražio da ne bude imenovan iz bezbednosnih razloga.
 
Ta kuća je zvanično vlasništvo Patruševjeve vanbračne supruge, televizijske voditeljke Marine Artjemova. Ona je takođe zvanični vlasnik Patruševljevog imanja izvan Moskve i dva stana u elitnom stambenom kompleksu Zolotoj u blizini Kremlja. Prema procenama Sisteme, zvanično poseduje imovinu vrednu oko 31 milion dolara.
 
Proučavanje istorije u Tverskoj oblasti, relativno skromnoj po standardima drugih članova Putinove elite, omogućilo je Sistemi da otkrije niz očiglednih insajderskih poslova i manipulacija koje su od te parcele na obali reke Volge dovele do Zelenortskih Ostrva, kod afričke atlantske obale. A svi ovi poslovi bili su u vezi sa Ruskom poljoprivrednom bankom, koja je do danas ostala u sferi uticaja Patruševa.
 
Niko od ljudi koji su spomenuti u ovom članku nije odgovorio na zahtevv RSE za komentar.
 
Ceo tekst čitajte na OVOM LINKU.
  • Slavek

    12.08.2024 13:49
    Naslednik Putina.

    Pa sta vas to.dotice..predjite na lepi i vrli zapad!!pozz
  • Zamenik zamenika

    12.08.2024 06:43
    Diktatori, ratni zločinci i masovne ubice ne silaze sa vlasti dok su živi ili dok me završe u zatvoru.
  • Bob Rock

    11.08.2024 20:21
    Sto za jednog
    A kakve su sanse druga Vulina za predCetnika Rusije..??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet