U Africi vanredno stanje zbog majmunskih boginja, virus bi mogao da se proširi van kontinenta

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prepoznali su veliko širenje majmunskih boginja među stanovništvom širom crnog kontinenta.
Proglasili su vanredno stanje u javnom zdravlju.
 
Upozorili su da bi se virus mogao preliti i van kontinenta.
 
Prošle nedelje, Afrički CDC je izvestio da su majmunske boginje otkrivene u najmanje 13 afričkih zemalja. U poređenju sa istim periodom prošle godine, agencija je saopštila da je broj obolelih povećan za čak 160 odsto, a broj smrtnih slučajeva za 19 odsto.
Ranije ove godine, naučnici su prijavili novi oblik majmunskih boginja u rudarskom gradu u Kongu, koji. po njihovoj oceni, može da ubije do 10 odsto zaraženih i može lakše da se širi među ljudima.
 
Deca mlađa od 15 godina čine više od 70 odsto slučajeva majmunskih boginja i 85 odsto smrtnih slučajeva u Kongu.
 
Za razliku od ranijih izbijanja bolesti, gde su se lezije uglavnom primećivale na grudima, rukama i stopalima, novi oblik mpoksa izaziva blaže simptome i lezije i na genitalijama. To ga čini težim za uočavanje, što znači da ljudi mogu da zaraze druge, a da ne znaju da su sami zaraženi.
Majmunske boginje su naučnici prvi put identifikovali 1958. godine kada je došlo do izbijanja bolesti "slične boginjama" kod majmuna. Sve do nedavno, većina ljudskih slučajeva je primećena u centralnoj i zapadnoj Africi koji su imali blizak kontakt sa zaraženim životinjama.
 
Majmunke boginje pripadaju istoj porodici virusa kao i male boginje, ali izazivaju blaže simptome kao što su groznica i bolovi u telu. 
 
Godine 2022. potvrđeno je da se virus prvi put proširio seksualnim putem i izazvao je epidemiju u više od 70 zemalja koje ranije nisu prijavljivale majmunske boginje.
 
Danas bi i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trebalo da sazove sastanak svojih ekperata kako bi razmotrila donošenje slične deklaracije o vanrednom stanju zbog velikog širenja majmunskih boginja.
 
SZO je saopštila da su majmunske boginje nedavno prvi put identifikovane u četiri istočnoafričke zemlje: Burundiju, Keniji, Ruandi i Ugandi. Sve te epidemije povezane su sa epidemijom u Kongu.
 
Direktor CDC Afrike, dr Žan Kaseja, rekao je da je proglašenje vanredne situacije u javnom zdravstvu od strane agencije trebalo da "mobiliše institucije, našu kolektivnu volju i resurse da delujemo brzo i odlučno".
On je apelovao na afričke međunarodne partnere za pomoć, rekavši da je sve veći broj slučajeva u Africi uglavnom ignorisan.
 
Tokom epidemije majmunskih boginja 2022. godine, gej i biseksualni muškarci činili su ogromnu većinu slučajeva i virus se uglavnom širio bliskim kontaktom, uključujući i seks.
 
Greg Ram, direktor Save the Children's Congo, rekao je da je organizacija posebno zabrinuta zbog širenja mipoksa u prepunim kampovima za izbeglice na istoku, napominjući da je 345.000 dece "natrpano u šatore u nehigijenskim uslovima". On je rekao da se zdravstveni sistem zemlje već "urušava" pod pritiskom gladi, malih boginja i kolere.
 
Vlada Konga je rekla da je u pregovorima sa donatorima o mogućim donacijama vakcine i da je dobila određenu finansijsku pomoć od Britanije i SAD. SZO je saopštila da je donirala 1,45 miliona dolara iz svog fonda za hitne slučajeve za podršku u borbi protiv majmunskih boginja u Africi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet