Sud u Hagu produžio pritvor Tačiju i Veseljiju

Specijalni sud u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor vođama nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseliju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.
Sud u Hagu produžio pritvor Tačiju i Veseljiju
Foto: 021.rs (ilustracija)
U obrazloženju odluke navedeno je da je veće zaključilo da bi, ako bi oni bili pušteni na slobodu, postojao rizik da će pobeći ili uticati na svedoke i ometati rad suda, prenosi Reporteri.
Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. godine, kada su uhapšeni na KiM.
 
Njima se sudi zajedno sa vođama OVK Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.
Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv njih četvorice u 10 tačaka, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u nelegalnim pritvorima OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.
 
Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.
 
U optužnici se navodi da su ratni i zločini protiv čovečnosti koji im se stavljaju na teret izvršeni u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora  OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.
Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.
 
OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet