Zvaničnik SAD: Posrednici bi sproveli sporazum o prekidu vatre između Hamasa i Izraela pre dogovora

Jedan američki zvaničnik izjavio je da se pregovarači spremaju da sprovedu sporazum o prekidu vatre i razmeni talaca u Gazi.
Kako je rekao, ovo se planira kako bi se okončao desetomesečni rat između Izraela i Hamasa pre nego što postignu konačni sporazum.
 
On je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman i rekao da predlog koji je trenutno na stolu u suštini premošćuje svaki jaz između Izraela i Hamasa.
Dvodnevni razgovori u Kataru su završeni, a pregovarači planiraju da se ponovo sastanu u Kairu sledeće nedelje kako bi zaključili sporazum o zaustavljanju borbi.
 
Izrael je dao nejasnu izjavu u kojoj se navodi da ceni napore posrednika, a izjava Hamasa nije zvučala oduševljeno najnovijim predloženim sporazumom o okončanju razornog rata i oslobađanju izraelskih talaca u Gazi.
Prekid vatre se smatra najboljom nadom za zaustavljanje još većeg regionalnog sukoba.
 
Međutim predsednik SAD Džozef Bajden je delovao optimistično, rekavši da je postizanje sporazuma bliže nego ikad.
 
"Možda imamo nešto. Ali još nismo tamo", rekao je Bajden.
Obe strane su se u principu složile sa planom koji je Bajden objavio 31. maja. Ali Hamas je predložio amandmane, a Izrael je predložio pojašnjenja.
 
Hamas je odbacio zahteve Izraela, koji uključuju trajno vojno prisustvo duž granice sa Egiptom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet