Jevrejski naseljenici napali palestinsko selo, palili kuće i automobile, ubili najmanje jednu osobu

Desetine jevrejskih naseljenika napale su palestinsko selo kraj grada Kalkilije na okupiranoj Zapadnoj obali ubivši najmanje jednu osobu i paleći vozila.
Palestinsko ministarstvo zdravlja je danas potvrdilo da je jedan Palestinac ubijen sinoć, a da je drugi zadobio povrede opasne po život od vatre jevrejskih naseljenika tokom napada na selo Đit.
 
Bilo je to najnovije nasilje u čitavom nizu napada jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali.
 
Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vide zapaljeni automobili i kuće posle napada.
Izraelska vojska je rekla da su policija i vojne jedinice i intervenisale i uhapsile jednog Izraelca, te osudila napad za koji je rekla da je odvratio bezbednosne snage od drugih odgovornosti.
 
Takođe je rečeno da se ispituju izveštaji o smrti Palestinca.
 
Kabinet premijera Izraela Benjamin Netanjahu je objavio saopštenje da napad posmatra sa najvećom ozbiljnošću. Predsednik Izraela Isak Hercog je osudio napad kao "pogrom", prenele su agencije.
"Oštro osuđujem pogrom u Samariji", napisao je Hercog na platformi Iks, koristeći biblijsko ime Zapadne obale.
 
"Ta ekstremna manjina nanosi štetu populaciji naseljenika koji poštuju zakon i naseljavanju u celini i imenu i poziciji Izraela u svetu tokom posebno osetljivog i teškog perioda", dodao je predsednik Izraela.
 
Palestinci redovno optužuju izraelske bezbednosne snage da ne reaguju i da dozvoljavaju da grupe nasilnih naseljenika napadaju njihove kuće i sela.
 
Ti napadi su izazvali zabrinutost u međunarodnoj zajednici.
 
Nasilje na Zapadnoj obali je pojačano od početka rata na drugoj palestinskoj teritoriji 7.oktobra prošle godine i naseljavanje Jevreja na njoj koje se smatra ilegalnim po međunarodnom pravu je takođe dostiglo novi rekord.
Bela kuća je kasno sinoć osudila napade naseljenika na palestinske civile, označivši ih "neprihvatljivim" i navela da "moraju prestati".
 
Netanjahu vlada uz podršku ultradesnih partija koje se zalažu za veće naseljavanje Zapadne obale, pa čak i aneksiju.
 
SAD i mnoge evropske zemlje su uvele sankcije protiv nasilnih naseljenika i više puta pozvale Izrael da učini više kako bi zaustavio napade.
  • baklava

    16.08.2024 12:59
    okupatori
    Kako se svi prave ludi. Mora da prestane nasilje(koje nikako da prestane)
    Ali niko ne spominje da mora da prestane i nasilno izbacivanje jednih i naseljavanje drugih. Okupacija i otimačina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet