Nemačka nema više novca za Ukrajinu, potrošen sav novac iz fonda

Prema izveštaju medija, fond Nemačke za pomoć Ukrajini je potrošen, pa je zaustavljeno odobravanje nove vojne pomoći.
Nemačka ove i naredne godine daje oko 12 milijardi Ukrajini - a tolika je i rupa u bužetu, piše Dojče vele.
 
Nemačka je jedan od najvažnijih saveznika Ukrajine u ratu protiv Rusije – i jedan od najvećih donatora vojne pomoći. 
Ali, prema izveštaju Frankfurter Alegemajne Zontagscajtunga (FAS), to se sada menja: prema aktuelnom planiranju budžeta, zbog štednje – nemačka vlada neće Ukrajini odobravati bilo kakvu novu pomoć.
 
Nemačka vlada je upravo, na jedvite jade, dogovorila novi budžet za 2025. Ali u njemu je rupa od preko 12 milijardi evra, koje bi onda trebalo uštedeti iz tekućeg budžeta.
Kako piše FAS, pozivajući se na dokumente i mejlove, kao i na razgovore iz više izvora savezne vlade, Kijevu može biti isporučena samo vojna pomoć koja je već odobrena. Međutim, po želji saveznog kancelara Olafa Šolca, novi zahtevi više neće biti odobravani.
 
Ministar finansija Kristijan Lindner uputio je 5. avgusta pismo ministru odbrane Borisu Pistorijusu i ministarski inostranih poslova Analeni Berbok u kojem se se navodi da se "nove mere" mogu preduzeti samo ako je "finansiranje obezbeđeno" u budžetskim planovima za ovu i naredne godine. Pritom treba osigurati da se poštuju gornje granice.
 
Stopiranje nove pomoći je već na snazi, jer su za tekuću godinu već planirana sredstva u iznosu od oko osam milijardi evra. Maksimalni limit za sledeću godinu je četiri milijarde evra i to je već prebukirano. To znači da se jedan raspoloživi sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T ne može finansirati, piše FAS.
Kako piše FAS, potvrda o tome stigla je iz Odbora za budžet u Bundestagu. Andreas Švarc (SPD) stručnjak za budžet i odbrambenu politiku rekao je za list da se u ovom trenutku za Ukrajinu "ne izdaju nove porudžbine" jer se one više ne finansiraju. 
 
Ograničenje pomoći Ukrajini potvrdio je i budžetski političar CDU Ingo Gedešens: "Olaf Šolc i njegova vlada preko noći su zamrzli finansijsku, a time i vojnu podršku Ukrajini".
  • Hm

    18.08.2024 07:22
    Hm
    Vidim niko ne mrzi nekadašnje marke ili sadašnje Eure!
  • The Lalosh

    18.08.2024 07:00
    @Istorija
    I i II svetski rat su istorija.
    Ruska invazija na Ukrajinu se dešava u ovom trenutku.
    Treba pamtiti istoriju, ali ne treba biti slep pred onim šta se trenutno dešava.
    A vrlo je interesantno kako sve strane tumače trenutne događaje u zavisnosti sa koje su strane.
    Nama je okupiran deo teritorije od strane "zapada", dok su nam Rusi glavna "podrška" (moglo bi se i tome nadugačko...).
    Sa druge strane Rusi su okupirali deo Ukrajine kojima je, eto paradoksa, podrška taj "zapad" sa istim argumentima...
    Zaključak je da ko god zauzima bilo koju stranu u ovome što se trenutno dešava samo navija, bez trunke principa.
    Ni "zapad", ni Rusija se ne drže ni međunarodnog prava, ni principa već isključivo svojih interesa. A mi smo u toj borbi Titana totalno nebitni i potrošni toalet papir.
    Ne razumem one koji misle da je bilo koja strana u pravu, a još manje one koji misle da smo mi neki bitan faktor u ovoj utakmici bez pravila, osim pravila da cilj opravdava sredstva i da će pobediti jači.
  • NS

    18.08.2024 01:22
    Ne razumem kako vam nije jasno ako ameri odluče da Ukrajina treba da pobedi ona će i pobediti!! Stići će i avioni i tekovi i rakete i dronovi pa na samom kraju i plaćenici. Ali Kaubojima očigledno to nije cilj nego hoće da mrcvare Ukrajinu (a samim tim i Rusiju) dajući im pomoć na kašičicu…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet