Inspektorat Hrvatske zabranio izgradnju hidroelektrane na Uni, pokrenut postupak protiv investitora

Državni inspektorat Hrvatske zabranio je investitoru "Pipra" izgradnju mini hidroelektrane u blizini izvorišta reke Une.
Inspektorat Hrvatske zabranio izgradnju hidroelektrane na Uni, pokrenut postupak protiv investitora
Foto: Pixabay
"Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na reci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rešenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW", navode u saopštenju iz ove institucije, piše Radio slobodna Evropa (RSE).
Dodaju i da su se radovi obavljali bez provedene ocene prihvatljivosti za područje ekološke mreže.
 
Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Reagovale su i institucije BiH koje su tražile obustavu izgradnje. Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu reke Une u obe države, gde je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.
 
Inspekcija za zaštitu prirode državnog inspektorata Hrvatske zatražila je i od Zavoda za zaštitu okoline i prirode i Ministarstva zaštite okoline i zelene tranzicije mišljenje kako bi se utvrdilo da li je predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane prouzročena šteta za prirodu.
 
U odgovoru Zavoda navedeno je kako je provedenim radovima došlo do štetnog uticaja na prirodu.
 
"Ne može se isključiti i dalji negativan uticaj provedbe zahvata kako na ciljeve očuvanja i celovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u celosti", saopštili su iz Inspektorata.
Državni inspektorat Hrvatske početkom avgusta podneo je krivičnu prijavu i protiv službene osobe iz Upravnog odeljenja Zadarske županije koja je izdala dozvolu za gradnju hidroelektrane na izvorištu reke Une u Hrvatskoj.
 
Prijava je podnesena zbog utvrđenih povreda propisa i sumnje na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, naveli su 8. avgusta za Radio Slobodna Evropa iz Inspektorata Hrvatske.
  • Ja Una sam tvoj sin!

    19.08.2024 19:26
    Pobeda za aktiviste, bravo!
  • Svaka čast

    19.08.2024 17:12
    komšije, znate da bez zdrave životne sredine nema zdravih ljudi, bez zdravih ljudi nema zdrave nacije, a bez zdrave nacije nema ni novca ni buducnosti ni prosperiteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet