Mađarska će nuditi karte u jednom pravcu za Brisel izbeglicama koje žele u EU

Mađarska vlada će obezbediti karte u jednom pravcu za Brisel svim migrantima i tražiocima azila koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju.
To je saopštio je danas šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Đerđelj Guljaš, kao odgovor na velike novčane kazne koje su nedavno nametnute toj zemlji zbog njene restriktivne politike azila.
 
Govoreći na konferenciji za novinare u Budimpešti, Guljaš je kritikovao junsku odluku Evropskog suda pravde kojom je Mađarskoj naloženo da plati kaznu od 200 miliona evra zbog kršenja pravila bloka o azilu i dodatnih milion evra dnevno dok ne donese odgovarajuće odluke u skladu sa pravom EU.
"Brisel želi da nas po svaku cenu natera da pustimo migrante. Mađarska ne želi da plaća ovu kaznu na neodređeno vreme, pa ćemo omogućiti ljudima da uđu ako žele i ponudićemo im kartu u jednom pravcu u Brisel. Ako Brisel želi migrante, onda će ih i dobiti", rekao je on.
 
Mađarska vlada zauzela je tvrd stav prema migrantima otkako je više od milion ljudi ušlo u Evropu 2015. godine, većina njih bežeći od sukoba u Siriji. 
Zemlja je izgradila ograde zaštićene žilet-žicom na svojim južnim granicama sa Srbijom i Hrvatskom kao i par tranzitnih zona za zadržavanje tražilaca azila na granici sa Srbijom. Te tranzitne zone su od tada zatvorene.
 
Međutim, EU je kritikovala Mađarsku njenog rigidnog sistema azila i zatražila od najvišeg suda EU da kazni Budimpeštu jer je prisiljavala ljude koji traže međunarodnu zaštitu da putuju u njene ambasade u Srbiji ili Ukrajini da bi podneli zahtev za dozvolu za putovanje, što predstavlja kršenje pravila EU koja obavezuju sve zemlje članice da imaju zajedničke procedure za davanje azila.
 
Orban, desničarski populista koji je dosledno u sukobu sa EU, ranije je obećao da Mađarska neće promeniti svoju politiku migracija i azila, bez obzira na presude Evropskog suda pravde.

Pretnja Mađarske da će transportovati migrante u Brisel podseća na poteze republikanskih guvernera u SAD, koji su od 2022. godine autobusima ili avionima prevozili imigrante bez dokumenata u demokratska uporišta poput Njujorka, Los Anđelesa i Čikaga, u znak protesta zbog federalnih procedura za azil.

  • MikiLiman4

    23.08.2024 14:09
    Kralj
    Orban je Kralj!!!!
  • Orbanistika

    22.08.2024 20:16
    Samo trenutak
    A Mađarska kao nije EU?
  • Dragan

    22.08.2024 19:34
    Gde je pogrešio? Pa migranti hoće u EU a ne u Madjarsku. Jel' to Evropa prepušta migrante desničaru i popopulisti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet