Posečeno pola miliona stabala zbog izgradnje fabrike "Tesla" u Nemačkoj

Na mestu izgradnje fabrike kompanije Tesla u Nemačkoj posečeno je oko 329 hektara šume, prema analizi satelitskih snimaka.
Satelitski snimci pokazuju da je od marta 2020. do maja 2023. na tom mestu iskrčeno 329 hektara šume, što je oko 500.000 stabala, prema podacima kompanije Kejros (Kayrros) koja se bavi ekološkim podacima.
 
Kontroverzni projekat izgradnje fabrike električnih automobila blizu Berlina, izazvao je velike proteste i pokrenuo raspravu o kompromisima zarad razvoja zelene energije, piše Gardijan.
Klimatski aktivisti od maja protestuju zbog planiranog proširenja gigafabrike, a jedna grupa je u martu zapalila električni stub i time na nekoliko dana zaustavila proizvodnju u fabrici.
 
Karolina Dževo iz udruženja "Zavrnite Teslinu slavinu" izjavila je da je analiza pokazala da je proizvodnja električnih vozila te kompanije izazvala uništavanje prirode na lokalu, kao i globalnu štetu rudarenjem metala.
"U jednom od najsušnijih regiona u Nemačkoj, već je uništeno previše životne sredine. Mora se sprečiti proširenje, a time i još veće uništavanje šuma i ugrožavanje zaštićenog područja pijaće vode", rekla je ona.
 
Analitičar iz Kajrosa Antoan Half izjavio je da je posečeno drveće ekvivalentno oko 13.000 tona ugljen-dioksida, što je godišnja količina koju ispušta 2.800 prosečnih automobila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem u SAD.
 
"To je samo delić broja električnih automobila koje Tesla proizvodi i prodaje svakog kvartala. Uvek imate kompromise, tako da morate biti svesni koji su uslovi kompromisa", rekao je on.
 
Ministarstvo za ekologiju nemačke pokrajine Brandenburg je u julu odobrilo plan proširenja Tesline fabrike da bi udvostručila proizvodnju na milion automobila godišnje.
Na toj lokaciji, gde se takođe proizvode milioni baterijskih ćelija, prijavljeno je desetine ekoloških incidenata, uključujući curenje ili izlivanje dizel goriva, boje i aluminijuma.
 
Kompanija Tesla je saopštila da je bilo nekoliko incidenata tokom izgradnje i od početka rada fabrike, ali da nijedan nije izazvao ekološku štetu i da će, ako bude potrebno, primeniti korektivne mere.
  • Petar PP

    23.08.2024 13:43
    Ta šuma je i posejana zarad seče i ekspolatacije, bilo je o tome priče daleko pre gradnje fabrike. Verovatno postoji razlog zašto se to sada ponovo vadi iz fioke.
  • Limanac

    22.08.2024 21:11
    400 hektara sume
    Zbog EV-a. Kakva je to ekologija?!
    Idioti, Mask prvi pa svi u Berlinu uz njega. Jeb… vas EV
  • Dzigi

    22.08.2024 20:13
    @Mile
    Ajde malo udji na sajt Geosrbija,povadi brojeve parcela pa ces videti da osim Vojvodina suma,pored minuta sume imaju i VP Sajkaska,bivsa zadruga Sloga Kac....
    Sve parcele kojima gazduju Vojvodina sume(iza nasipa kod minuta) su posumljeni,a za ostale Nisam bas siguran.
    Najlakše je lupiti i ostati ziv

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet