UN: Talibanski zakoni o ženama daju potresnu viziju Avganistana

Novi talibanski zakoni o poroku i vrlini, koji uključuju zabranu ženskih glasova i golih lica u javnosti, daju "potresnu viziju" budućnosti Avganistana.
UN: Talibanski zakoni o ženama daju potresnu viziju Avganistana
Foto: Pixabay
To je upozorila šefica misije UN u toj zemlji Roza Otunbajeva.
 
Otunbajeva je rekla da zakoni proširuju ionako nepodnošljiva ograničenja prava žena i devojaka, pri čemu se čak i zvuk ženskog glasa izvan kuće očigledno smatra kršenjem javnog morala.
 
Talibanski vladari u Avganistanu su nedavno izdali prvi set zakona "za sprečavanje poroka i promovisanje vrline", koji uključuju zahtev da žena sakrije svoje lice, telo i glas kad je van kuće.
 
Zakoni ovlašćuju Ministarstvo za poroke i vrline da regulišu lično ponašanje i da izriče kazne poput upozorenja ili hapšenja, ako njegovi zaposlenici utvrde da je neko prekršio zakone.
Misija UN je saopštila da proučava novi ratifikovani zakon i njegove implikacije na Avganistance, kao i njegov potencijalni uticaj na UN i humanitarnu pomoć.
 
Otunbajeva bi trebalo da podnese izveštaj Savetu bezbednosti o situaciji u Avganistanu 18. septembra, tačno tri godine nakon što su talibani zabranili školovanje devojčicama nakon šestog razreda.
 
Talibanski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar, ali u izjavi koju je emitovala državna televizija RTA, zamenik ministra Mohamed Kaled Hanafi rekao je da niko nema pravo da krši prava žena na osnovu neprikladnih običaja.
 
"Posvećeni smo da osiguramo sva prava žena zasnovana na islamskom zakonu i svako ko ima pritužbu u tom pogledu biće saslušan i rešen", dodao je on.
Vrhovni vođa talibana Hibatulah Akhundzada rekao je prošle godine da je ženama u Avganistanu omogućen "udoban i prosperitetan" život, uprkos uredbama koje im zabranjuju pristup mnogim javnim prostorima, obrazovanje i većinu poslova.
 
UN su ranije saopštile da je zvanično priznanje Talibana kao legitimnih vladara Avganistana gotovo nemoguće sve dok ograničenja za žene i devojke ostaju na snazi. 
 
Iako nijedna zemlja ne priznaje talibansku vladu, mnogi u regionu imaju veze sa njima.
  • novosadjanka

    07.09.2024 11:50
    Avganistan - zemlja u kojoj POLOVINA stanovništva nema pravo da se obrazuje (ide u školu), nema pravo da radi, ali može da gladuje), ne sme da izadje iz kuće (u kućnom je zatvoru), nema pristupa lekaru (jer nema žena-doktora) i ne sme da se ČUJE glas izvan kuće.
    Moraju da ćute.
    Da li je to održiva zajednica?
    Zamisli da se u našoj zemlji donese zakon da svi koji imaju plave oči moraju da ih pokrivaju maramom? Da li bi rekao da je unutrašnja stvar naše zemlje i šta se tiče medjunarodne zajednice.
    Protiv su glasali Rusija, Kina i Alžir. Zemlje, gde se lepo živi.
  • X

    25.08.2024 18:24
    Tvrd orah
    Tamo gde mak vlada žena se ne pita, već se kontroliše. To vam je nepisani zakon heroina. 70% svetske proizvodnje dolazi iz Avganistana.
  • 9

    25.08.2024 17:35
    A možda da
    tamo pošaljemo njihovu Maju i Čaleta brljabu ? Ova prva već ima iskustava sa hidžabom , a drugom Čaletu samo da ne čujemo glas , ne mora hidžab , mada bi bila mnogo lepša .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).