Makron: Hapšenje direktora aplikacije Telegram nije politički motivisano

Francuski predsednik Emanuel Makron naveo je da hapšenje generalnog direktora aplikacije Telegram Pavela Durova nije politički motivisano.
Makron: Hapšenje direktora aplikacije Telegram nije politički motivisano
Foto: Beta (Teresa Suarez/Pool photo via AP)
On je saopštio da je hapšenje Durova u Parizu deo nezavisne istrage.
 
Francuski mediji su preneli da je Durov priveden na pariskom aerodromu u subotu na osnovu naloga za hapšenje u kojem se tvrdi da je njegova platforma korišćena za pranje novca, trgovinu drogom i druga krivična dela.
U prvom javnom obraćanju o hapšenju, Makron je na mreži Iks objavio da je Francuska duboko posvećena slobodi izražavanja, ali da se "slobode podržavaju u zakonskom okviru, kako na društvenim medijima tako i u stvarnom životu da bi se zaštitili građani i poštovala njihova osnovna prava".
 
Osuđujući ono što je nazvao lažnim informacijama o tom hapšenju, rekao je da to "ni na koji način nije politički motivisana odluka".
Zvaničnici ruske vlade izrazili su ogorčenje zbog hapšenja Durova, a neki su ga nazvali politički motivisanim i rekli da hapšenje pokazuje dvostruke standarde Zapada u pogledu slobode govora.
 
Telegram je u saopštenju ;rekao da se pridržava zakona EU, uključujući zakon o digitalnim uslugama, i da je njegova korisnička politika "u okviru standarda i stalno se poboljšava".
"Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme. Skoro milijardu korisnika širom sveta koristi Telegram kao sredstvo komunikacije i kao izvor vitalnih informacija. Čekamo brzo rešenje ove situacije", navodi se u saopštenju Telegrama.
 
Telegram su osnovali Durov i njegov brat posle gušenja masovnih prodemokratskih protesta u Moskvi krajem 2011. i početkom 2012. godine.
  • Б

    27.08.2024 22:12
    Пар ствари

    Прво: путања његовог авиона над Француском, видљива на сајту Флајтрадар, врло је необична. Вероватно је натеран да се спусти у Париз.
    Друго: Дуров је живео у УАЕ, држави која има уговор о екстрадицији са Француском. Да је стварно починио било шта од оног што му се ставља на терет, власти УАЕ би га највероватније изручиле, али би тада оптужбе морале постати јавне и о њима би се расправљало.
    Треће: Француски закон дефинише саучесништво као свесну акцију. Тужиоци треба да докажу да је Дуров знао да неко планира злочине и да му/јој је помогао.
    Закључак: Газда од Преко Баре је постао нервозан, јер се наратив (а Западу је наратив све) отима контроли. Тражиће да убаци своје људе у управљачки тим Телеграма да јављају шта се дешава и руше систем изнутра. Све државе и Службе су исте, само су неке мање лицемерне.
  • Bibi

    27.08.2024 10:44
    Tako govori svaki diktator.
  • Goga

    27.08.2024 07:48
    Hahahahha
    nije politički motivisano!!!
    Nije, ma kakvi . Uhapsili ga zbog saobraćajnog prekršaja. Koga lažete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).