Kapetan jedrilice koja je potonula kod Sicilije brani se ćutanjem

Kapetan super-jedrilice, koja je prošle potonula tokom oluje kod Sicilije, pri čemu se udavilo sedmoro putnika i posade, odlučio je da ne odgovara na pitanja tužioca.
Kapetan jedrilice koja je potonula kod Sicilije brani se ćutanjem
Foto: Beta/AP
Džejms Katfild, 51-godišnji državljanin Novog Zelanda, pod istragom je zbog mogućeg ubistva iz nehata i krivičnih optužbi za brodolom, a tužilac Termini Imerese ga je saslušao treći put.
 
"Koristio je svoje pravo da ćuti, verovatno su tužioci to očekivali", rekao je advokat Aldo Mordilja za AP, dodajući da je kapetanov pravni tim upravo imenovan i da mu treba vremena da poradi na njegovoj odbrambenoj strategiji.
Katfild je među 15 preživelih potonuća 19. avgusta, u kojem su poginuli britanski tehnološki magnat Majk Linč, njegova ćerka Hana i još pet osoba.
 
Glavni tužilac Ambrođo Kartozio koji vodi istragu, rekao je da će njegov tim razmotriti svaki mogući element odgovornosti, uključujući odgovornost kapetana, posade, pojedinaca zaduženih za nadzor i graditelja jedrilice.
"Bajesijan", luksuzna jedrilica duga 56 metara, pod britanskom zastavom, potonula je u blizini mediteranskog ostrva u južnoj Italiji. 
 
Istražitelji se fokusiraju na to kako je potonuo brod kojeg je proizvođač, italijansko brodogradilište Perini Navi, smatrao "nepotopivim", dok je obližnja jedrilica uglavnom neoštećena olujom.
Tužioci su rekli da je događaj bio "izuzetno brz" i da je uzrok mogao da bude lokalizovani, jak vetar koji se naglo spušta iz olujnih oblaka i brzo se širi kada udari o tlo ili površinu mora.
 
Posada se spasla, osim kuvara, dok se šest putnika udavilo zarobljeno u trupu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).