Lider opozicije u Venecueli pobegao u Španiju gde je dobio azil

Predsednički kandidat venecuelanske opozicije Edmundo Gonzalez otputovao je specijalnim avionom u Španiju nakon što je dobio azil u toj zemlji, saopštila je potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez.
Lider opozicije u Venecueli pobegao u Španiju gde je dobio azil
Foto: Beta/AP
Ona je kasno sinoć rekla da je vlada odlučila da Gonzalesu omogući bezbedan izlazak iz zemlje, samo nekoliko dana nakon što je naredila njegovo hapšenje. Navela je da je to učinjeno kako bi se pomoglo u obnavljanju "političkog mira i spokoja u zemlji".
 
Opoziciona liderka Marija Korina Mačado zasad nije komentarisala ovaj događaj.
Španska vlada je saopštila da je odluku o napuštanju Venecuele doneo sam Gonzales i da je otputovao avionom koji je ona poslala.
 
Gonzales, bivši diplomata, postao je predsednički kandidat opozicije u poslednjem trenutku kada je krajem juna Mačadovoj bilo zabranjeno da se kandiduje.
Predsednik Nikolas Maduro proglašen je pobednikom julskih izbora, ali većina zapadnih vlada tek treba da prizna njegovu pobedu i umesto toga zahtevaju da vlasti objave tačan broj osvojenih glasova.
 
U međuvremenu, zbirni listovi koje su prikupili opozicioni aktivisti sa više od dve trećine elektronskih glasačkih mašina pokazuju da je Gonzales pobedio sa dvostruko više osvojenih glasova od Madura.
 
Državni tužilac Tarek Vilijam Sab, verni saveznik Madura, tražio je Gonzalesovo hapšenje nakon što se tri puta nije pojavio pred sudom u vezi sa krivičnom istragom o navodnoj izbornoj sabotaži.
 
Stručnjaci Ujedinjenih nacija koji su na poziv Madurove vlade posmatrali izbore, utvrdili su da rezultati koje su objavile izborne vlasti nisu valjani.
  • Boss Expert

    08.09.2024 11:03
    Logičan obrazac
    Znači sledeće dve potencijalne destinacije su "tvrđave" Brisel ili Dubai. Treba malo sačekati dok španci saznaju ko im je došao.
  • Оп цврц гевезен зајн

    08.09.2024 10:24
    Добио 200 милиона од сад и еу за кампању, убедљиво водио у свим анкетама, кад оно...
  • Realista

    08.09.2024 09:12
    na tuđim greškama se uči
    Oskar gleda, ne trepće, 'vata beleške i misli u sebi - ja ću ovo bolje izvesti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet