Poslednja poruka posade podmornice koja je implodirala na putu ka Titaniku: "Ovde je sve u redu"

Jedna od poslednjih poruka petočlane posade podmornice Titan pre nego što je implodirala, kada su nastradali svi koji su se nalazili u njoj, bila je "ovde je sve u redu", otkriveno je tokom istrage.
Poslednja poruka posade podmornice koja je implodirala na putu ka Titaniku: "Ovde je sve u redu"
Foto: Beta/AP
Istražitelji Američke obalske straže saopštili su da je poruka bila među poslednjim u komunikaciji između Titana i njegovog matičnog broda, pre nego što su zauvek izgubili kontakt, preneo je BBC.
 
Tokom istrage prvi put je prikazana i slika, snimljena vozilom na daljinsko upravljanje, Titanovog repnog konusa koji sedi na morskom dnu nakon implozije.
Prošlo je manje od dva sata od spuštanja Titana prema olupini Titanika kada je implodirao u junu 2023. godine.
 
Zvaničnici obalske straže započeli su dvonedeljnu istragu sa ciljem da otkriju činjenice o incidentu i daju preporuke za sprečavanje sličnih tragedija.
Istražitelji su predstavili reviziju putovanja, uključujući tekstualne poruke između Titana i njegovog matičnog broda, Polarnog princa.
 
Titan je zaronio u 9.17 časova po lokalnom vremenu, a pomoćno osoblje na matičnom brodu je pitalo o dubini i težini podmornice, kao i da li još može da vidi brod na svom displeju. Komunikacija je bila neujednačena, ali oko sat vremena nakon što je zaronio, Titan je poručio "ovde je sve dobro".
 
Njegova poslednja poruka poslata je u 10.47 časova po lokalnom vremenu, na dubini od 3.346 metara, u kojoj se kaže da je pao za dve težine. 
 
Nakon toga komunikacija je prekinuta.
 
Zvaničnici su napomenuli da trup Titana nikada nije bio podvrgnut testiranju treće strane i da je bio izložen vremenskim i drugim elementima dok je bio u skladištu.
 
Pored toga, izneli su ozbiljne probleme sa kojima se podmornica suočavala u ekspedicijama koje su izvedene pre katastrofe. Tokom 2021. i 2022. godine, tokom 13 zarona ka Titaniku, imao je 118 problema sa opremom.
Među njima je otpala prednja kupola kada je izvučen iz mora, otkazivanje potisnika na 3.500 metara dubine a, pri jednom zaronu, baterije su joj se pokvarile i ostavile putnike zaglavljene unutra 27 sati.
 
Proizvođač Oušengejt ranije se suočavao sa pitanjima u vezi sa izborom dizajna, sigurnosnom evidencijom i poštovanjem propisa.
 
Putnici su koji su izgubili život na Titanu su bili 61-ogodišnji Stoktor Raš, šef Oušngejta, kompanije koja je organizovala zaranjanje, 58-ogodišnji britanski istraživač Hamiš Harding, 48-ogodišnji Šahzada Davud i njegov 19-ogodišnji sin Suleman, kao i 77-ogodišnji francuski ronilac Pol-Anri Nargole.
  • Sima Sifilis

    17.09.2024 12:46
    Znate koje su poslednje reči jednog suvozača?


    "Može"
  • Свињорез

    17.09.2024 10:50
    Зона сумрака
    Наравно, ништа није било у реду.
  • Marko

    17.09.2024 08:54
    Srbistan
    Zašto mi je prva asocojacija posle pročitanog teksta Srbistan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet