Objavljeno ko je i kako doveo do toga da hiljade pejdžera istovremeno eksplodira u Libanu

Izrael je odgovoran za eksploziju pejdžera u Libanu, odnosno za napad u kom su pejdžeri koji su pripadali pripadnicima Hezbolaha juče istovremeno eksplodirali, saznaje CNN.
Objavljeno ko je i kako doveo do toga da hiljade pejdžera istovremeno eksplodira u Libanu
Foto: Beta/AP
Ova operacija je, kako se navodi, bila rezultat saradnje izraelske obaveštajne službe Mosad i izraelske vojske.
 
Izrael je još pre više meseci stavio eksploziv u oko 5.000 pejdžera tajvanske proizvodnje koji su uvezeni u Liban i namenjeni Hezbolahu, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na američke i druge zvaničnike upućene u operaciju.
 
Predsednik tajvanske kompanije Hsu Chin-Kuang kaže da je pejdžere napravio evropski distributer za proizvođača Gold Apolo.
Eksplozivi su postavljeni pored baterije u svakom pejdžeru, a ugrađen je prekidač za daljinsko detoniranje, navodi Njujork tajms.
 
Uređaji su detonirali istovremeno nakon što su primili poruku u utorak popodne, usmrtivši najmanje devet osoba i povredivši više od 3.000. Od ukupnog broja povređenih osoba, njih 170 se nalazi u kritičnom stanju.
 
Hezbolah i libanska vlada okrivili su Izrael za napad. Izrael nije komentarisao.
Eksploziv umetnut u pejdžere još tokom proizvodnje - to brine Hezbolah
 
Hezbolah se ponosi svojim strogim bezbednosnim merama, usavršavanim tokom decenija sukoba sa Izraelom. Serija eksplozija pejdžera koje koriste operativci Hezbolaha u Libanu dovode u pitanje ceo bezbednosni aparat militantne organizacije, prenosi RTS.
 
Ono što Hezbolah u ovom trenutku brine nisu toliko fizičke razmere napada koliko pitanje koliko se Izrael duboko infiltrirao u Hezbolahovu komunikacionu mrežu.
 
Mnogi operativci Hezbolaha prešli su na korišćenje pejdžera nakon što su mobilni telefoni članova Hezbolaha kompromitovani izraelskim hakovanjem.
 
Razmere najnovijeg napada pokazuju koliko je Hezbolahova bezbednost ranjiva pred sofisticiranom vojnom tehnologijom koju Izrael koristi ili mu je dostupna.
Zašto Hezbolah koristi pejdžere
 
Od početka sukoba u Gazi prošle godine, Hezbolah je upozorio svoje članove da ne koriste mobilne telefone iz straha da bi mogli biti meta izraelske obaveštajne službe.
 
Izraelska agencija Šin Bet ubila je 1996. godine Hamasovog bombaša aktivacijom eksploziva u njegovom telefonu. To je jedan od razloga što je Hezbolah koristio pejdžere za komunikaciju, a kako prenose upućeni, nedavno je ovoj militantnoj grupi isporučena nova serija.
 
Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija. Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je da je detonacija pejdžera "najveći proboj bezbednosti" koji se desio toj libanskoj militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.
  • Дуле

    18.09.2024 22:26
    Рекох ли ја да Мосад има експозитуре у Загребу и Будимпешти!То је служба а не ови наши- ФБ ИА и ВИБЕР ОА.
  • Добро памтим све...

    18.09.2024 20:53
    Ови су најгори терористи
    ...ускоро ће у креативности у злу превазићи и НДХ
  • Ja

    18.09.2024 11:51
    Saradnici
    I Srbija je saučesnik u ub ijanju jadnog palestinskog naroda, jer im isporučuje Izraelu stotine hiljada granata namenjenih ubijanju palestinaca.I nama su ruke krvave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet