Glumac serije "Lud, zbunjen, normalan" platio da ne ide u zatvor zbog seksualnog zlostavljanja

Nešto više od 36 hiljada maraka (18.000 eura) cena je koju je platio 43-godišnji sarajevski glumac Moamer Kasumović da ne ode u zatvor zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika.
Glumac serije "Lud, zbunjen, normalan" platio da ne ide u zatvor zbog seksualnog zlostavljanja
Foto: Screenshot (Youtube/ RTCG - Zvanični kanal)
Novac je uplatio u novembru prošle godine, čime je izbegao jednogodišnju robiju na koju je pravosnažno osuđen, potvrđeno je iz Opšinskog suda u Sarajevu za Radio slobodna Evropa (RSE).
 
Kasumović je osuđen zbog bludnih radnji nad petnaestogodišnjakom, 22. maja prošle godine pred Opšinskim sudom u Sarajevu.
Proglašen je krivim da je u decembru 2019. počinio bludne radnje nad maloletnikom, navedeno je u presudi u koju je RSE imao uvid. Optužnicu protiv njega Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je početkom februara 2021. godine.
 
Kasumović je nakon pravosnažne presude iskoristio pogodnost koju osuđenicima omogućavaju zakoni u Bosni i Hercegovini i zatražio da mu kazna zatvora bude zamenjena novčanom.
Za proces protiv njega i presudu koja mu je izrečena saznalo se nakon što se, pre nekoliko dana, po završetku predstave na Sarajevo Festu obratio mladić koji je rekao da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja, a za to je okrivio Kasumovića.
 
Mladić je tada rekao da nije bio "jedina žrtva" i da postoji presuda u drugom slučaju u kojoj je Kasumović već osuđen.
 
Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za RSE je rečeno da protiv Kasumovića nema drugih prijava i pokrenutih istraga.
 
Glumac, koji je proteklih nekoliko godina retko istupao u medijima, nije odgovarao na telefonske pozive i poruke RSE za razgovor o optužbama za zlostavljanje.
 
U zemljama regiona ovaj glumac je poznat po ulozi u popularnoj humorističnoj seriji, ali u brojnim pozorišnim predstavama.
Koliko košta sloboda?
 
Za krivično delo spolnog odnosa s decom, Kazneni zakon Federacije BiH odredio je kazne od jedne godine do kazne dugogodišnjeg zatvora.
 
Zakon predviđa blaže kazne za bludnje radnje, za koje je Kasumović i osuđen, a one se kreću u rasponu od šest meseci do pet godina zatvora.
 
U predmetima u kojima je pravosnažno izrečena jednogodišnja kazna zatvora, osuđenici stieču pravo da kaznu zamene novčanom. To im omogućavaju krivični zakoni BiH, dvaju entiteta i Brčko Distrikta, a za to je dovoljno da osuđenici podnesu zahtev koji sudovi automatski prihvataju.
 
Dan zatvora "košta" 100 konvertibilnih maraka (oko 50 eura), prema krivičnim zakonima BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao zasebne administrativne jedinice, dok ga je u RS moguće otplatiti za 50 konvertibilnih maraka (oko 25 eura).
 
Od mogućnosti zamene za novčanu kaznu, u Krivičnom zakonu BiH izuzeta su krivična dela terorizma i ona koja su usmerena protiv integriteta države.
 
Ukoliko se osećate ugroženo u bilo kom smislu, a pogotovo ako je reč o seksualnom uznemiravanju ili napastvovanju, odmah prijavite ili se požalite odrasloj osobi od poverenja iz vašeg okruženja za koju verujete da vam može pomoći.
 
Ukoliko vi ili neko iz vaše okoline trpi seksualno nasilje to možete da prijavite platformi "Čuvam te" OVDE.
 
Moguće je potražiti i savetovanje putem besplatnog telefonskog poziva na broj 116111 (Nacionalna dečija linija).
 
Nasilje možete prijavti i policiji na broj 192.
  • neko

    21.09.2024 11:02
    Ma nee. To su samo slucajnosti, ne verujte svojim lazljivim ocima.
  • novčanice

    21.09.2024 10:34
    okajao grehe
    Amin!
  • darko

    21.09.2024 10:19
    pipanje
    Pa šta to znači ako imaš para možeš da pipaš decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Siciliju

Zemljotres jačine 4,1 stepen po Rihterovoj skali zabeležen je jutros kod zapadne obale Sicilije, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.