Predsednik Meksika okrivio i SAD za porast nasilja između kartela

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador delimično je okrivio SAD za porast nasilja između kartela u severnoj meksičkoj državi Sinaloi, u kojoj je najmanje 30 ljudi poginulo prošle nedelje.
Predsednik Meksika okrivio i SAD za porast nasilja između kartela
Foto: Pixabay (ilustracija)
Dve zaraćene frakcije kartela Sinaloa sukobile su se u glavnom gradu države Kulijakan u, kako se čini, borbi za vlast otkako su dva njegova lidera uhapšena u SAD krajem jula, preneo je CBS News.
 
Grupe naoružanih pucale su jedne na druge i na snage bezbednosti, a grad su preplavili leševi.
Upitan da li je američka vlada, takođe, odgovorna za nasilje u Sinaloi, Lopez Obrador je odgovorio da jeste jer je izvela operaciju helikopterima na severu Kuliakana sa ciljem hapšenja Ismaela "El Majoa" Sambade.
 
El Majo Sampada, koji je uhapšen u julu u SAD, tvrdio da je kidnapovan u Meksiku i predat američkim vlastima.
 
Sambada je nakon hapšenja u pismu koje je distribuirao njegov advokat rekao da ga je oteo Hoakin Gusman Lopez, sin suosnivača kartela Sinaloa El Čapa i protiv njegove volje odveo u SAD.
Sampada se prošle nedelje u Njujorku izjasnio da nije kriv u slučaju trgovine drogom, zavere za ubistvo i mučenje.
 
On je priveden zajedno sa Gusmanom mlađim, sinom suosnivača kartela Sinaloa El Čapa, koji služi doživotnu kaznu zatvora u SAD.
 
Veruje se da je nasilje dovelo do sukoba članova bande lojalnih El Čapu i njegovim sinovima protiv drugih koji su povezani sa Sampadom.
 
Lopez Obrador je ustvrdio da su "američke vlasti izvele tu operaciju da bi uhvatile Sambadu i da je to totalno nezakonito, a da su agenti Ministarstva pravde čekali gospodina Mejoa".
 
"Ako se sada suočavamo sa nestabilnošću i sukobima u Sinaloi, to je zato što je američka vlada donela tu odluku", rekao je on.
 
On je dodao da "ne može biti kooperativnog odnosa ako se donose jednostrane odluke poput ove".
 
Meksički tužioci su saopštili da razmatraju podizanje optužnice za izdaju protiv onih koji su umešani u plan za hapšenje Sambade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.

Ukrajina zapalila skladište oružja u Rusiji

Požar je zahvatio rusko skladište oružja duboko u zemlji, izazvavši eksplozije i zatvaranje glavnog puta, pošto je Ukrajina prošle noći lansirala više od 100 dronova na Rusiju i okupirani Krim.

Zemljotres pogodio Siciliju

Zemljotres jačine 4,1 stepen po Rihterovoj skali zabeležen je jutros kod zapadne obale Sicilije, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.