Svetske kompanije optužene za podrivanje demokratije: Finansiraju krajnju desnicu, krše prava...

Neke od najvećih svetskih kompanija optužene su za podrivanje demokratije širom sveta.
Svetske kompanije optužene za podrivanje demokratije: Finansiraju krajnju desnicu, krše prava...
Foto: Pixabay (ilustracija)
One to navodno čine finansijskim podržavanjem političkih pokreta krajnje desnice, finansiranjem i pogoršavanjem klimatske krize i kršenjem sindikalnih prava i ljudskih prava, navodi se u izveštaju koji je u ponedeljak objavila Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), preneo je N1.
 
Vlasti na Madagaskaru, navodi se, brutalno su razbile protest sindikata i ekoloških nevladinih organizacija na mestu rudnika Mandena, koju vodi QIT Madagascar Minerals (QMM), podružnica kompanije Rio Tinto, navodi se u izveštaju.
Incident je rezultirao povredama najmanje šest osoba i hapšenjem više od 75 mirnih demonstranata i pet sindikalaca, od kojih su mnogi ostali u pritvoru. Rejting zemlje je pao na četiri u 2024. godini, piše u izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata.
 
Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard i Glencore su druge korporacije koje se spominju u izveštaju, prenosi Gardijan.
 
Kada je o Amazonu reč, navedeno je da je "kompanija postala ozloglašena po raspadu sindikata i niskim platama na više kontinenata, monopolu u e-trgovini, ogromnim emisijama ugljenika kroz svoje AWS centre podataka, utaji korporativnog poreza i lobiranju na nacionalnom i međunarodnom nivou".
U izveštaju se navode visoke stope povreda na radu u Amazonu u SAD, to što kompanija osporava ustavnost Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB), njeni napori u Kanadi da poništi zakon o radu, zabrana lobista Amazona iz Evropskog parlamenta…
 
Amazon je takođe finansirao napore ekstremno desnih političkih grupa da potkopaju ženska prava i antimonopolsko zakonodavstvo, a njenu maloprodajnu veb stranicu koristile su grupe koje šire mržnju za prikupljanje novca i prodaju proizvoda.
 
U Tesli, u izveštaju se navodi odnos prema sindikatima u SAD, Nemačkoj i Švedskoj; kršenja ljudskih prava u lancima snabdevanja; i lično protivljenje Ilona Maska sindikatima i demokratiji, izazovi NLRB-u u SAD i njegova podrška političkim liderima Donaldu Trampu, Havijeru Mileju u Argentini i Narendri Modiju u Indiji.
 
U izveštaju se citira Meta, najveća kompanija društvenih medija na svetu, zbog njene ogromne uloge u omogućavanju krajnje desničarskoj propagandi i sličnim pokretima da koriste njene platforme za povećanje članova i dobijanje podrške u SAD i inostranstvu.
Glenkor (Glencore), najveća rudarska kompanija na svetu po prihodima, uključena je u izveštaj zbog svoje uloge u globalnom finansiranju kampanja protiv starosedelačkih zajednica i aktivista.
 
Blekston (Blackstone), privatna kompanija za kapital na čelu sa Stivenom Švarcmanom, milijarderom koji podržava Donalda Trampa, navedena je u izveštaju zbog uloge u finansiranju krajnje desničarskih političkih pokreta, investicijama u projekte fosilnih goriva i krčenju šuma u ​​Amazoniji.
  • Ovo je

    23.09.2024 21:06
    nesporna istina, ludilo prebogatih je istinski svetski problem u svakom smislu. Nenormalno bogatstvo=nenormalno mentalno stanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet