Žena umrla u kapsuli za eutanaziju u Švajcarskoj, uhapšeno više ljudi

Švajcarska policija uhapsila je više ljudi nakon što je 64-ogodišnja žena počinila samoubistvo koristeći takozvanu "kapsulu za eutanaziju".
Žena umrla u kapsuli za eutanaziju u Švajcarskoj, uhapšeno više ljudi
Foto: Screenshot (Youtube/WION)
Policija je otvorila istragu zbog sumnji u podsticanje i pomaganje u samoubistvu.
 
Kapsula Sarco, koja nikada pre nije korišćena, dizajnirana je kako bi omogućila osobi unutra da pritisne dugme koji ubrizgava azot u zatvorenu komoru. Osoba bi trebalo da zaspi i umre gušenjem za nekoliko minuta. 
Švajcarska ministarka unutrašnjih poslova Elizabet Baum- Šnajder rekla je poslanicima juče da Sarco "nije legalan jer nije u potpunosti usklađen sa zakonima", piše France24.
 
Policija je navela da je advokatska firma obavestila tužioce da se potpomognuto samoubistvo koje je uključivalo kapsulu Sarco dogodilo u ponedeljak u blizini šumske kolibe u Merishauzenu na severu Švajcarske.
Zagovornici korišćenja ove kapsule kažu da je pozitivno to što pruža opciju za eutanaziju koja se ne oslanja na lekove ili lekare i da proširuje pristup eutanaziji.
 
 
Međutim, mnogi strahuju da moderan dizajn uređaja glorifikuje samoubistvo, a činjenica da se njime može upravljati bez lekarskog nadzora je, ističu, zabrinjavajuća.
 
Inače, potpomognuto umiranje ilegalno je u većini evropskih zemalja, ali hiljade su tokom godina otputovale u Švajcarsku kako bi okončale sopstveni život. Švajcarski zakon dopušta potpomognuto samoubistvo sve dok osoba sebi oduzme život bez "spoljašnje pomoći", a oni koji pomažu osobi da umre to ne čine iz "bilo kakvog sebičnog motiva", navodi se na sajtu vlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet