Prebegao iz Severne u Južnu Koreju, pa ukrao autobus i pokušao da se vrati

Južnokorejska policija je uhapsila severnokorejskog prebega, koji je pokušao da se vrati u Severnu Koreju ukradenim autobusom, javlja BBC.
Prebegao iz Severne u Južnu Koreju, pa ukrao autobus i pokušao da se vrati
Foto: Pixabay
Muškarac je uhvaćen u utorak na Mostu ujedinjenja koji razdvaja dve Koreje, nakon što je ignorisao vojnike koji su tražili od njega da stane i zatim je udario autobusom u barikadu.
 
On je policiji rekao da je želeo da se vrati u Severnu Koreju nakon što je imao poteškoća na jugu, prenose južnokorejski mediji. Navodno je napustio Severnu Koreju pre desetak godina.
Ukrao je autobus u utorak u jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu iz garaže u gradu Paju na severu zemlje, a uhvaćen je pola sata kasnije. 
 
Utvrđeno je da nije bio pod uticajem alkohola ili droge u vreme incidenta.
Zakon Južne Koreje zabranjuje građanima, uključujući i prebege, da prelaze granicu ka severu bez odobrenja vlade. Severnokorejski prebegli na jugu automatski dobijaju državljanstvo. Prestupnici, međutim, mogu dobiti kaznu do deset godina zatvora ako budu osuđeni.
 
Muškarac, koji je radio kao nadničar u Pajuu i drugim gradovima, rekao je policiji da je nagomilao nekoliko neplaćenih kazni, prenose južnokorejski mediji.
 
Iako je oko 34.000 Severnokorejaca prebeglo na jug otkako je Korejsko poluostrvo podeljeno (pre više od 70 godina), retki su oni koji su poželeli da se vrate na sever.
 
Južna Koreja svake godine prima preko 1.000 prebega sa Severa. Nasuprot tome, broj onih koji su se vratili u Severnu Koreju iznosio je samo 31 od 2012. do 2022. godine, prema Ministarstvu za ujedinjenje.
Neki se vraćaju ili pokušavaju da to urade, jer životi prebega na jugu ponekad ne ispunjavaju očekivanja. Prebegli u proseku zarađuju oko 2,3 miliona vona (oko 1.500 evra) mesečno. Neki žele da se vrate da vide članove svoje porodice.
 
Po povratku na sever neki povratnici su bivali zatvoreni, dok su drugi prošli "prevaspitavanje".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.