Zemlje regiona uključile se u otklanjanje posledica poplava u BiH

Spasilački timovi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije poslati su u Bosnu i Hercegovinu radi otklanjanja posledica poplava.
Zemlje regiona uključile se u otklanjanje posledica poplava u BiH
Foto: MUP Srbije
Prema zvaničnim podacima, poginulo je najmanje 20 osoba. Pomoć poplavljenim delovima BiH u okviru EU mehanizma civilne zaštite priprema i Crna Gora.
 
Brza reakcija i upućivanje pomoći BiH ukazuje na rastuću važnost regionalne solidarnosti i evropskih mehanizama u prirodnim katastrofama koje sve češće pogađaju Balkan, objavio je portal Balkanska bezbednosna mreža.
 
Katastrofalne poplave na području severne Hercegovine i centralne Bosne sa bujicama i klizištima najviše su pogodile Jablanicu i Konjic a u masovnoj akciji spasavanja i saniranja štete učestvuje više stotina spasilaca i dobrovoljaca iz oba entiteta BiH, zatim iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, kao i vojnici oružanih snaga BiH.
 
Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić objavio je da su spasilački timovi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije angažovani u okviru EU mehanizma civilne zaštite kao i da je aktiviran satelitski sistem Kopernikus za nadgledanje kriznog područja.
 
Na zahtev Ministarstva bezbednosti BiH, 4. oktobra su aktivirane oružane snage koje su uputile helikopter, inžinjerijske mašine i pešadijske jedinice.
 
Na terenu su prisutni timovi Gorske službe spasavanja Federacije BiH iz mnogobrojnih gradova, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), vatrogasci, dobrovoljci Crvenog Krsta FBiH i pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i drugih kantona.
 
Istog dana Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ) uputila je iskusni tim za urbano traganje i spasavanje (USAR) i mašinski tim sa građevinskim mašinama i kamionima.
Timovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca spojili su se u Malom Zvorniku sa timovima iz Užica i Valjeva i produžili ka Bratuncu gde su ih dočekali predstavnici RUCZ i potom nastavili ka Jablanici.
 
Slovenija je istog dana uputila konvoj sa 46 pripadnika službi za spasavanje i civilne zaštite zajedno sa 16 vozila i šest pasa tragača. Generalni direktor Uprave za zaštitu i spasavanje Leon Behin rekao je da će nakon sedam dana u slučaju potrebe postojeći tim biti rotiran novim.
 
Misija EUFOR u BiH angažovala je laki višenamenski helikopter H145M oružanih snaga Mađarske kojim je evakuisano povređeno dete iz Jablanice u kantonalnu bolnicu u Mostaru.
 
Pored timova iz BiH i regiona kroz nacionalne i mehanizme EU, na terenu su i specijalisti za potragu i spasavanje iz Velike Britanije koji su vršili obuku u BiH i koji su se nakon vesti o katastrofalnim poplavama priključili kolegama koji su se uputili u Jablanicu i okolna mesta.
Tokom dana bi u pomoć pogođenim područjima u BiH trebalo da stignu i spasioci iz Crne Gore. Podgorica je odlučila da uputi tim za traganje i spašavanje Light USAR koji je sačinjen od vatrogasaca spasilaca iz više opština i pripadnici Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.