Kina pokrenula vojne manevre oko Tajvana

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio "adekvatne snage" kao odgovor.
Kina pokrenula vojne manevre oko Tajvana
Foto: Beta/AP
Vežbe nazvane "Joint Svord-2024B" (Združeni mač), imaju za cilj "testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti" snaga, saopštilo je jutros kinesko Ministarstvo odbrane.
 
Operacije se odvijaju "u oblastima severno, južno i istočno od ostrva Tajvan", rekao je portparol Istočne komande kineske vojske, kapetan Li Si.
Manevri su "fokusirani na patrole borbene gotovosti na moru, blokadu luka i ključnih oblasti, napad na pomorske i kopnene ciljeve", kao i na "zajedničko sticanje sveukupne nadmoći", dodao je Li.
 
Ministarstvo odbrane Tajvana ocenilo je te vežbe kao "iracionalno i provokativno ponašanje", dodajući da je "rasporedilo adekvatne snage da reaguju u cilju zaštite slobode i demokratije, kao i odbrane suvereniteta" Tajvana.
 
"Suočeni sa neprijateljskom pretnjom, svi oficiri i vojnici zemlje su u pripravnosti... Odlučni smo i uvereni da ćemo moći da obezbedimo odbranu nacionalne bezbednosti", dodalo je tajvansko ministarstvo.
Stejt department: Kineski vojni manevri oko Tajvana neopravdani 
 
Američke vlasti osudile su danas kineske vojne vežbe oko Tajvana, koje smatraju "neopravdanim" i sa rizikom od zaoštravanja situacije.
 
"SAD su ozbiljno zabrinute zbog vojnih vežbi (kineske) Narodnooslobodilačke armije u Tajvanskom moreuzu i oko Tajvana. Odgovor (kineske vojske) vojnim provokacijama na uobičajeni godišnji govor (tajvanskog predsednika Lai Čing Tea) je neopravdan i nosi rizik od zaoštravanja", izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
 
Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije koja će se jednog dana ponovo ujediniti i nikada se nije odrekla upotrebe vojne sile da bi povratila kontrolu.
Kina je pojačala pritisak na Tajvan poslednjih godina povećavajući svoju vojnu aktivnost oko ostrva, održavajući skoro stalno prisustvo koristeći vojne avione i brodove. Peking je organizovao tri serije velikih manevara u protekle dve godine, koristeći vazduhoplovstvo i mornaricu.
 
Tajvanska vojska je u nedelju saopštila da je "u pripravnosti" nakon što je  kineski nosač aviona Liaoning doplovio na jug ostrva.
 
Odnosi između Pekinga i Tajpeja su loši od 2016. i dolaska na vlasti tajvanske predsednice Cai Ing Ven, a zatim i njenog naslednika Lai Čing Tea 2024. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.