Moldavci na referendumu podeljeni o EU

Na jučerašnjem referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, prema poslednjim rezultatima, polovina glasača koji su izašli na birališta izjasnila se za opciju "za".
Moldavci na referendumu podeljeni o EU
Foto: Beta/AP
Na osnovu 97,66 odsto prebrojanih glasova, na sajtu Centralne izborne komisije Moldavije je objavljeno da je 50 odsto Moldavaca glasalo "za" uprkos pritiscima iz Rusije, prenosi Rojters.
 
Međutim, konačan ishod izjašnjavanja još nije izvestan, jer su delimični rezultati, koji su objavljeni pre nekoliko sati pokazali da je 57 odsto Moldavaca bilo neodlučno u vezi sa pristupanjem EU.
Analitičari ukazuju da su glasovi iz dijaspore, koja je uglavnom proevropski orijentisana, prebrojani na kraju što je, kako navode, dalo završni podstrek proevropskim težnjama.
 
Iako daleko od velikog uspeha, rezultati glasanja idu u korist aktuelne proevropski nastrojene predsednice Maje Sandu, koja se juče nadmetala na istovremeno održanim predsedničkim izborima kako bi zadržala svoju poziciju.
Rano jutros je saopšteno da je ona, na osnovu 97,7 odsto prebrojanih glasova, dobila podršku 41,91 odsto birača. Referendum i predsednički izbori se smatraju testom spremnosti ove duboko podeljene nacije da zadrži bliske veze sa Rusijom ili da započne potencijalno dugotrajan proces pridruživanja Evropskoj uniji.
  • Tataratatira

    21.10.2024 08:19
    I pored svih pretnji, pritisaka i ucena, Moldavci su glasali protiv raspale eu! Bravo za rusku bracu!
  • predrag

    21.10.2024 07:51
    Nije lako Moldavcima.
    Treba odbiti mito SAD-a i stati na stranu komšija/ sa-braće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Papa Franja proglasio 14 novih svetaca

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja proglasio je danas 14 novih svetaca, uključujući 11 mučenika iz Damaska, saopšteno je iz vatikanske pres službe.