Kralj Čarls priznao "bolnu" prošlost imperije, premijer Starmer bez izvinjenja za trgovinu robljem

Kralj Čarls je na samitu Komonvelta na Samoi izjavio da imperija treba da prizna svoju "bolnu" istoriju, dok afričke i karipske nacije traže odštetu za ulogu Britanije u transatlantskom ropstvu.
Kralj Čarls priznao "bolnu" prošlost imperije, premijer Starmer bez izvinjenja za trgovinu robljem
Foto: AP Photo/William West

Britanski kralj Čarls Treći izjavio je danas na samitu Komonvelta na Samoi da je veoma važno da se shvati istorija britanske imperije, koja je uključivala ropstvo afričkih, karipskih i drugih naroda, da bi se, kako je naveo, donele ispravne odluke u budućnosti.

Govor britanskog kralja dolazi u trenutku dok afričke i karipske i druge države nastavljaju da se zalažu za to da im Velika Britanija isplati odštetu zbog trgovine robljem, ističe agencija.
 
Kralj Čarls je to rekao na samitu Komonvelta, kojem prisustvuju šefovi država ili vlada 56 zemalja, koji je počeo u ponedeljak na Samoi u Polineziji, ocenjujući da je pitanje ropstva "bolno pitanje".
Britanski premijer Kir Starmer izjavio je, uoči samita, da će Britanija saslušati govore zvaničnika o tom pitanju, ali da se neće izviniti zbog uloge u trgovini robljem.
 
Ministar inostranih poslova Bahama Frederik Mičel rekao je za BBC u četvrtak da će nacrt zaključaka samita, za koji se očekuje da će biti objavljen u subotu, imati paragrafe koji pozivaju na diskusiju o isplati reparacija.
Od 15. do 19. veka najmanje 12,5 miliona Afrikanaca nasilno je oteto, prevezeno brodovima trgovaca u Evropu i prodato kao roblje. 
  • Cubi

    25.10.2024 12:55
    Nista ajde rezolucija za geonocid da glasamo
  • neoplanta

    25.10.2024 12:18
    Woke
    Pa ni Turci se nisu izvinuli zbog janicara i belog roblja. Ali woke-teror hara Evropom i Amerikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet