Maloletnik koji je ubio policajca u BiH ne može krivično da odgovara

Glavna tužiteljka Unsko-sanskog kantona Merima Mešanović, kazala je da maloletnih koji je jednog policajca ubio, a drugog teško ranio, ne može krivično da odgovara pošto nema navršenih 15 godina.
Maloletnik koji je ubio policajca u BiH ne može krivično da odgovara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Najviša kazna koju može da dobije, prema zakonima u BiH, je petogodišnje smeštanje u kazneno-popravnom domu, prenosi N1.
 
Tužiteljka Mešanović je istakla da će u ovaj slučaj biti uključen i Centar za socijalni rad koji će izvršiti anamnezu maloletnika.
 
"Radi se o maloletniku koji ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom zakonu se smatra maloletnikom. Za ovo krivično delo je predviđena doživotna ili kazna zatvora od 10 godina. Prema Krivičnom zakonu FBiH ovom maloletniku se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je reč o mlađem, a ne starijem maloletniku. S obzirom na to, njemu se mogu izreći zavodske mere, odnosno, upućivanje u odgojno-popravni dom u trajanju od pet godina", poručila je Mešanović.
Ukoliko se utvrdi da je maoletnik podstrekivan na ovo krivično delo i ti će pojedinci biti obuhvaćeni istragom i procesuirani.
 
"Već smo stupili u kontakt sa Tužilaštvom BiH i svako ko je umešan i podstrekivao na ovo krivično delo bit će procesuiran", zaključila je Mešanović.
 
Amel Kozlica, direktor uprave policije USK,  je na konferenciji za medije rekao da je maloletnik nožem usmrtio jednog policajca, dok je drugog teško ranio. Povređeni policajac je posle operacije u stabilnom stanju.
"Nakon što sam dobio ovu informaciju odmah smo podigli stepen sigurnosti na najviši nivo, formirana je uviđajna ekipa i obavešteno je Tužilaštvo, kao i nadležno ministarstvo", naveo je Kozlica.
 
Tužiteljka Mešanović je istakla da je dežurni tužilac u četvrtak uveče obavešten o događaju.
 
"Postupajući tužilac je izašao na mesto događaja, počinilac krivičnog dela je zatečen na tom mestu i odmah je uhapšen. Postupajuća tužiteljka je prema neposrednim saznanjima krivično delo okarakterisala kao terorizam, jer se zaista radi o tome. Nezvanično, motiv je napad na policijsku instituciju kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva. Hapšenjem maloletnika, izvršen je pretres njegove kuće i izuzeti su predmeti koji su važni za ovaj postupak. U ovaj predmet je uključeno više policijskih agencija, a u ovom trenutku ne možemo govoriti o radnjama koje ćemo preduzimati, isključivo radi zaštite istrage", navela je Mešanović.
 
Kozlica je rekao da policijski službenici u Bosanskoj Krupi nisu imali nikakva saznanja o mogućem napadu, niti su dobijali pretnje.
 
"Ta osoba nama od ranije nije bila poznata", dodao je.
 
Mešanović je objasnila da će se pored navedenog motiva proveriti i da li iza maloletnika stoje određene ekstremne grupe koje su ga podstrekivale. 
 
"Ništa više ne možemo reći o tome, osim toga da ćemo sve ispitati", navela je.
Dečak rođen 2009. godine ušao je u četvrtak uveče u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i napao nožem policajca Ognjena Marana, koji je preminuo usled povreda. Njegov kolega Avdo Hasanović je teško ranjen i trenutno je hospitalizovan u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubljankić”.
 
Maloletnik je odmah uhapšen i pod nadzorom je policijskih organa.
 
U Bosanskoj Krupi su pojačane mere bezbednosti, a jake policijske snage su gotovo na svakom koraku bile tokom noći.
  • Pod

    25.10.2024 15:40
    Pod
    odmah usvojiti prilagodjen zakon ovom vremenu gde bi svi od 10 godine krivicno odgovarali kao i njihovi roditelji staratelj! Deca u trecini 21 veka sazrevaju vrlo brzo i sposobna su ciniti razna nedela i zlocine kao sto su zrela i za mnogo lepše i korisnije stvari koji prvo nose od porodica tek onda iz skola drustva i samog sistema drzave u kojoj zive.
  • Realista

    25.10.2024 14:43
    Uputstvo za teroriste:
    Ako želite da se bavite terorizmom, u zemljama za zastarelim sistemima pravosuđa, trebaju vam maloletnici od 12 do 15 godina starosti podložni indoktrinaciji, iz socijalno ugroženih porodica i to je to - niko vam ne može ništa... ili prosto neće ništa!
  • Zakon

    25.10.2024 14:42
    Zakon
    Ako ne moze on, jer je maloljetan, onda njegovi roditelji, koji odgovaraju za njega, treba da odleze kaznu zatvora za ubistvo policajca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet