Bajden se izvinio Indijancima zbog politike školskih internata: Ovo je mrlja na američkoj istoriji

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden se zvanično izvinio američkim domorodačkim narodima zbog "greha" načinjenog sistemom školskih internata.
Bajden se izvinio Indijancima zbog politike školskih internata: Ovo je mrlja na američkoj istoriji
Foto: Beta (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Ovaj sistem je vodila vlada, a kojim su decenijama razdvajana deca tih naroda od svojih roditelja nazivajući to "mrljom na američkoj istoriji", u svojoj prvoj poseti indijanskoj zemlji.
 
"To je greh na našoj duši. Iskreno nema izgovora zbog koga je trebalo 50 godina da dođe do ovog izvinjenja", rekao je Bajden u poseti indijanskoj zajednici kod grada Finiksa, u saveznoj američkoj državi Arizoni.
Bajden je govorio o jednom od "najužasnijih poglavlja" u istoriji zemlje, o zlostavljanju i smrti dece domorodačkih naroda Amerike kao posledica posledica politike savezne vlade rekavši da velike nacije "moraju da znaju dobro, loše, istinu i ko su".
 
"Zvanično se izvinjavam kao predsednik SAD za to što smo uradili. Savezna indijanska politika internata - bol koji je to nanelo će samo biti znatno obeležje srama, mrlja na našoj istoriji. Suviše dugo se to dešavalo a da takoreći nije dobijalo nikakvu javnu pažnju, nije o tome pisano u našim knjigama istorije niti se o tome učilo u školama", rekao je Bajden.
Decenijama su savezni internati korišćeni da asimiluju decu u belo društvo prema Beloj kući.
 
Najmanje 973 indijanske dece umrlo je u sistemu internata u periodu od 150 godina koji je završen 1969. godine prema istrazi ministarstva unutrašnjih poslova u kojoj se pozvala američka vlada da se izvini.
 
Najmanje 18.000 dece, neke stare samo četiri godine, oduzete su od roditelja i primorane da pohađaju škole koje su nastojale da ih asimiluju.
 
Demokrate se nadaju da će Bajdenova poseta indijanskoj zajednici u državi Arizoni  takođe biti podstrek nastojanju potredsednice SAD Kamale Haris da poveća izlaznost u toj američkoj državi, jednoj od ključnih za predsedničke izbore 5. novembra. 
 
Ovaj trenutak dao je Bajdenu veću šansu da ukaže na podršku koju su on i potpresednica Haris pružale domorodačkim narodima, grupi koja je istorijski naklonjena demokratama, a u saveznoj državi gde je on pobedio sa samo 10.000 glasova 2020. godine.
 
Očekuje se da će predsednička trka između Haris i bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa biti slično tesna, i oba izborna štaba rade šta god mogu da poboljšaju izlaznost među svojim čvrstim pristalicama, piše AP.
 
"Predsednička trka sada je prešla u borbu za izlaznost. Trendovi su sve vreme bili izuzetno stalni. Pitanje je koji će kandidat uspeti da izvede više svojih glasača u trci koja je izgleda predodređena da bude odlučena sa tesnim razlikama", rekao je Majk O'Nil, nestranački stručnjak za ankete sa sedištem u Arizoni.
Haris i demokrate koristili su štedljivo Bajdena u izbornoj kampanji od kada se povukao iz trke u julu. Međutim, analitičari kažu da bi Bajden mogao da pomogne Haris u njenom privlačenju glasača domorodačkih Amerikanaca, grupe koja je kaska za drugima po izlaznosti.
 
Na izborima 2020. godine bio je skok u broju izašlih glasača u nekim oblastima gde žive domorodačka plemena u Arizoni kada je Bajden pobedio Trampa i postao prvi demokratski predsednički kandidat koji je pobedio u toj državi od Bila Klintona 1996. godine. 
  • Zemlja čudesa

    26.10.2024 10:53
    Za istrebljenje celog naroda koji je danas sveden na statističku grešku da bi se otele njegove teritorije nema nikakvog izvinjenja? Možda na sledećim izborima?
  • Dežurni gunđač

    26.10.2024 10:27
    Prika, ponašanje vaših vojnih oficira tokom celog 19. veka je mrlja na američkoj istoriji koju nikada i ničim nećete moći da obrišete. Za to što su svi oni bili rasisti i fašisti i što su pobili, porobili i proterali milione starosedelaca sa njihove zemlje nikakvo izvinjenje nije dovoljno i nikada neće biti. Isto važi i za Španiju i Portugal i njihovo ponašanje u Srednjoj i Južnoj Americi od 1492. do 20. veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.