Parlamentarni izbori u Gruziji: Odlučujući za evropsku budućnost i napredak zemlje ka EU

Birališta u Gruziji otvorena su u subotu, 26. oktobra ujutro na parlamentarnim izborima, koji se smatraju odlučujućim za evropsku budućnost zemlje.
Parlamentarni izbori u Gruziji: Odlučujući za evropsku budućnost i napredak zemlje ka EU
Foto: Beta (AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
Izbornom kampanjom dominirale su spoljnopolitičke teme i međusobne optužbe za klevetu.
 
Neki Gruzijci su se žalili na zastrašivanje i pritisak da glasaju za vladajuću stranku Gruzijski san, koju je opozicija optužila da vodi "hibridni rat" protiv svojih građana.
Uoči izbora Bidzina Ivanišvili, milijarder koji je osnovao Gruzijski san i obogatio se u Rusiji, ponovo je obećao da će zabraniti opozicione partije ako njegova stranka pobedi.
 
"Gruzijski san će opozicione stranke smatrati potpunom odgovornim po punoj snazi zakona za ratne zločine počinjene nad narodom Gruzije", rekao je Ivanišvili na mitingu u Tbilisiju u sredu. Nije objasnio za koje zločine smatra odgovornom opoziciju.
On je ranije još dodao da će Gruzija postati članica EU "samo dostojanstveno" i da ne sme da ratuje sa Rusijom ili da uvodi sankcije Moskvi.
 
Mnogi Gruzijci veruju da su ovi parlamentarni izbori možda najvažniji glas u njihovom životu, jer će odrediti da li će Gruzija poći putem ka EU, ili će prihvatiti autoritarizam i uticaj Rusije. 
 
Prema anketama, oko 80 odsto Gruzijaca je za ulazak u EU, a ustav zemlje obavezuje njene lidere da teže članstvu u Uniji i NATO.
 
Ali Brisel je stavio na čekanje proces pristupanja Gruzije za ulazak u EU, nakon što je vladajuća partija Gruzijski san u junu usvojila "ruski zakon", kojim se suzbija sloboda govora. Mnogi Gruzijci strahuju da stranka vuče zemlju ka autoritarizmu i ubija nadu da bi mogla da se pridruži EU.
Opozicione partije nisu se na poziv predsednice Salome Zurabišvili ujedinile u jednu koaliciju, ali su, takođe na nje apel, potpisale "Gruzijsku povelju" saglasivši se da se, u slučaju pobede opozicije, formira tehnokratska vlada koja će obezbediti demokratsku tranziciju i sprovesti reforme neophodne za nastavak puta ka EU.
 
Rezultate izbora je ipak teško predvideti zbog nepouzdanih istraživanja javnog mnjenja, jer ih sprovode ili provladine ili proopozicione grupe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.