Italijanska vlada odala počast fašističkim vojnicima: "Žrtvovali živote za našu slobodu"

Desničarska vlada Italije na čelu sa Đorđom Meloni danas je kritikovana jer je odala počast vojnicima fašističke Italije poginulim u bici 1942. kod El Alamejna, u Egiptu, tokom Drugog svetskog rata.
Italijanska vlada odala počast fašističkim vojnicima: "Žrtvovali živote za našu slobodu"
Foto: Beta (AP/Bilal Hussein)
Ministarstvo odbrane Italije je na društvenim mrežama, povodom 82. godišnjice bitke u kojoj su britanske snage porazila trupe sila Osovine, odalo počast italijanskim vojnicima "koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu".
 
Gubitke italijanskih fašista i nemačkih nacista opisali su kao "herojske i tragične".
Italijanska opozicija levog centra kritikovala je vladinu komemoraciju, a Pokret pet zvezdica istakao da je "krajnje neprikladno" reći da su se trupe fašističke Italije borile za slobodu.
 
"Italijanski vojnici u El Alamejnu nisu pali za našu slobodu, kako tvrdi Ministarstvo odbrane, već ih je fašistička vlada poslala tamo da poginu", rekao je danas Đanfranko Paljarulo, predsednik Nacionalnog udruženja partizana ANPI.
Italijanska premijerka Đorđa Meloni predvodi krajnje desničarsku partiju Braća Italije koja vuče korene iz neofašističkog pokreta koji se pojavio nakon Musolinijevog pada. 
 
Meloni je pokušala da sebe i svoju stranku distancira od takve prošlosti i otvoreno je osudila sve totalitarne režime, uključujući fašističke.
 
Ali opozicija je više puta osuđivala premijerku i neke od njenih najbližih saveznika što odbijaju da se izjasne kao antifašisti.
  • komšija

    26.10.2024 22:42
    polako
    Svuda u EU polako se vraćaju fašisti, nacionalisti i ostali šljam na vlast, na videlo, na legalno. To je valda u ljudskoj duši da mrzi druge a sebe da glorifikuje. Niko kao ja je postala glavna krilatica današnjeg sveta. Kada se začini malo i sa religijom, eto ti svega i svačega što zdravom umu ne bi palo na um.
  • /

    26.10.2024 22:06
    /
    to je vlada kojoj su srbi slali suze radosnice kada je pobedila na izborima.
    usput je povezivana sa ruskim novcem kao i tramp
  • Joca

    26.10.2024 21:37
    A ko i kad 'oće da diže Draži spomenik? Imamo i mi takvog kadra na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.