VIDEO: Italijanska bokserka odbila da se bori protiv "muškarca" na OI

Italijanska bokserka Anđela Karini predala je meč protiv Iman Helif iz Alžira u osmini finala kategorije do 66 kilograma na Olimpijskim igrama.
Karini je ušla u ring i na startu primila snažan desni kroše. Ubrzo je skinula opremu i predala meč posle samo 45 sekundi borbe.
 
Potom je odbila da pruži ruku, nakon čega je klekla i rasplakala se u ringu.
Iman Helif, uz Juting Lin, već je privukla pažnju (sportske) javnosti zbog "zelenog svetla" za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.
 
Problem je u tome što je predsednik Međunarodne bokserske asocijacije Umar Kremljov prošle godine saopštio da je DNK test za Helif i Lin utvrdio da su biološki muškarci, što je bio razlog za njihove diskvalifikacije sa takmičenja. 
Ipak, i Helif i Lin su učestvovali na Igrama u Tokiju, dok je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izopštio Međunarodnu boksersku asocijaciju. 
 
Povodom Helif i Lin oglasio se i portparol MOK-a Mark Adams, rekavši da ne želi da komentariše pojedince.
 
"To je stvarno zlonamerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji učestvuju u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za takmičenje. U njihovim pasošima piše da su žene i to je nama dovoljno", naveo je Adams.
 
Interseks ili interseksualnost je termin koji podrazumeva više od 40 dijagnoza osoba koje su rođene ili u nekom trenutku života im se ispolje biološke osobine koje se ne uklapaju u tipično muške ili tipično ženske.
 
Postoji mnogo mogućih varijacija, koje se odnose na atipične genitalije, hromozome i hormone. To nema veze sa nečijim rodnim identitetom ili seksualnom orijentacijom.
 
Ipak, i oni se suočavaju sa stigmom, pravnom diskriminacijom, a često su prinuđeni i na operacije, baš zbog ovih karakteristika. Ako ste se susreli sa dužim nizom slova LGBTI - oni su ovo I. Skraćenica se tada odnosi na ljudska prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interseks osoba.
  • Jakov

    03.08.2024 23:31
    Aman
    Aman ljudi otkud vi znate koje polne organe neko ima. Prestanite da pametujete više. Ko je video organe nek ostavi komentar a vi ostali mrš!
  • /

    02.08.2024 19:15
    Koliko homofoba ima ovde...
    Aj se malo edukujte i istrazite situaciju pa onda lupetajte.
  • Danijel

    02.08.2024 14:16
    Dotakli smo dno
    Pol odredjuju ,,x,, i ,,y,, hromozom,bez obzira na fenotipske karakteristike,tako da je ona zapravo MUŠKOG POLA(jer ima ,,y,, hromozom)
    To ne znaci da ako muskarac pusti dugu kosu,sto je uglavnom karakteristika zenskog pola ne znaci da je odmah i on ZENSKO
    Tako da ovaj ,,molder ,,nr lupa gluposti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Međedović bez trofeja u Istanbulu

Teniser Srbije Hamad Međedović nije uspeo da osvoji ATP čelendžer u Istanbulu, pošto je danas u finalu poražen u dva seta 4:6, 2:6 od Damira Džumhura iz Bosne i Hercegovine.

Sabalenka osvojila titulu na US openu

Druga teniserka sveta Beloruskinja Arina Sabalenka osvojila je titulu na US openu, pošto je u finalu pobedila Amerikanku Džesiku Pegulu sa 2:0 po setovima 7:5, 7:5.