Sukob Veslačkog i Olimpijskog saveza Srbije nakon neuspeha veslača u Parizu

Srpski veslači Nikolaj Pimenov i Martin Mačković nisu prošli u finale na Olimpijskim igrama u dubl skulu na 2.000 metara.
Njih dvojica vodili su sve do poslednjih 60 metara kada Pimenov nije mogao da nastavi da vesla.
 
Njihov trener Nikola Stojić je rekao da su Mačković i Pimenov "izgubili sinhronizaciju". 
 
Na ovaj nastup na Olimpijskim igrama reagovao je i Veslački savez Srbije optužujući trenera Stojića i Olimpijski komitet Srbije (OKS) za rezultat srpskih veslača. Naveli su da već četiri godine ukazuju da Stojić nema dovoljno profesionalnog trenerskog iskustva, prenosi "Vreme".
 
Međutim, veslač Martin Mačković imao je potpuno drugačiju poruku - on se zahvalio Veslačkom savezu Srbije na tome što je pokušao da sabotira sportiste. 
Savez je naveo da je ranije ukazivao na nezadovoljavajuće rezultate na međunarodnim takmičenjima na kojima učestvuju posade koje trenira Stojić i da je upozoravao OKS da, ukoliko nastavi da insistira da trener Partizana i dalje predvodi najbolje srpske veslačke posade, to može da dovede do nezadovoljavajućih rezultata na Igrama.
 
"Veslački savez Srbije smatra da su za ovakav nezadovoljavajući plasman srpskih veslača na Olimpijskim igrama u Parizu, koji je svakako rezultat nedovoljne stručnosti i neiskustva trenera, podjednako odgovorni trener Nikola Stojić i Olimpijski komitet Srbije koji je insistirao na njegovom angažovanju", piše u saopštenju.
VSS je na početku godine ponudio reprezentaciji trenera Đovanija Postiljonea.
 
"Međutim, članovi seniorske A veslačke reprezentacije Srbije koji su članovi veslačkog kluba Partizan, u kome je Stojić trener, odbili su predlog i zatražili da ih i dalje trenira Stojić. Smatramo da su ti sportisti to uradili pod pritiskom matičnog kluba i pojedinaca iz OKS, pre svega generalnog sekretara Đorđa Višackog koji je takođe član veslačkog kluba Partizan", navodi se u saopštenju VSS.
 
VSS je optužio pojedine zvaničnike OKS da degradiraju Veslački savez i nipodaštavaju sportske stručnjake tog Saveza otkako je u avgustu 2020. izabrano novo rukovodstvo i da oni ne žele da prihvate ravnopravnu saradnju sa tim rukovodstvom, već nameću sopstvene stavove i rešenja.
 
Veslač Martin Mačković poručio je nakon takmičenja da je ponosan na sve što je postigao sa timom i trenerima za kratko vreme.
 
"Zahvalan sam im što su mi dali ovu šansu. Takođe želim da se zahvalim Veslačkom savezu Srbije koji je pokušao sve što je u njihovoj moći da nas zaustavi i pokušao da nas sabotira na svakom koraku, čak i nakon što smo se kvalifikovali u Lucernu", naveo je Mačković.
 
OKS suspendovao VSS iz članstva krajem maja
 
OKS je krajem maja suspendovao iz članstva VSS zbog niza nepravilnosti u radu i narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta, nakon što se Svetska veslačka federacija obratila Ministarstvu sporta i OKS i zahtevala da se hitno reši situacija u Veslačkom savezu Srbije.
 
Veslački savez saooštio je da je "ta suspenzija obavljena na "netransparentan način i pod sumnjivim okolnostima, a da odluka za suspenziju nije potkrepljena činjenicama".
  • Boco

    01.08.2024 18:08
    Sigurno se AV i ovde umešao.
  • R49

    01.08.2024 17:31
    "Složni" Srbi
    Svađale se jetrve sve oko svekrve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Zvezda izgubila od Benfike u Ligi šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su večeras na domaćem terenu u Beogradu od Benfike 1:2, u utakmici prvog kola Lige šampiona, koja se od ove sezone igra u novom formatu.

Roma otpustila trenera De Rosija

Fudbalski klub Roma, koji se susreće sa teškoćama i lošim rezultatima u italijanskom prvenstvu, saopštio je da je otpustio trenera Danijelea De Rosija.

Lekleru pol pozicija u Bakuu

Vozač Ferarija Šarl Lekler startovaće sa pol pozicije trku Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana, pošto je danas bio najbrži u kvalifikacijama.